България

Птицевъди бият тревога: Внася се некачествено пилешко от Полша

  16.10.2021 18:40             
Птицевъди бият тревога: Внася се некачествено пилешко от Полша

Птицевъдите настояват специалният контрол върху търговията с пилешко месо от Полша да бъде възстановен. От бранша имат съмнения за внос на месо със съмнително качество на дъмпингови цени. По време на кризата с COVID-19 цените на фуражите скочиха със 70%, а те формират 60 на сто от себестойността на пилешкото.

"Получава се така, че от края на миналата година колегите продават на загуба, под себестойност", коментира Даниел Божанков от Асоциацията на промишленото птицевъдство. След година преговори с агроведомството вече има 3 милиона лева към схемата за хуманно отношение към птиците, но има отказ от Държавния резерв за разблокиране на количество зърно, което птицевъдите да купят на по-ниски цени.

Проблем за родните птицевъди е и месото, което влиза от Полша. В годините до българския пазар са достигали стотици тонове пилешко със салмонела.

"Те имат огромното производство и по-ниското качество го засилват към България на по-ниска цена, а при тях си продават високото качество месо и обикновено това месо, което влиза от там, много често е със салмонела", поясни той, като допълни, че у нас се наблюдава сериозен проблем с контрола, който от се затяга само понякога без конкретна причина.

В отговор на притесненията им от агроведомството обещават, че от понеделник този мониторинг ще бъде в сила. Очакванията на бранша за пратки с нискокачествено пилешко от Полша да се умножат.