Здраве Лайфстайл

5 продукта, които опитните градинари използват вместо тор

  16.10.2021 14:40             
5 продукта, които опитните градинари използват вместо тор

Опитните градинари успешно заместват изкуствената тор с такава, приготвена от напълно естествени продукти, които са налични във всеки дом. Резултатът е екологично и практически без отпадъци производство на плодове и зеленчуци. Запознайте се начините за приготвяне на тор от продукти, които обикновено изхвърляме на боклука.

Тор от бананова кора

Банановите кори съдържат калий, фосфор, калций и други полезни за растенията хранителни вещества. Те са чудесна съставка за органичен компост.

Нарежете банановата кора на ивици, залейте я с вода и я оставете да ври 15 минути. Охладете течността и след това полейте растенията с получения разтвор. Това подхранване на почвата се отразява изключително добре най-вече на цветята.

Тор от ябълки

За целта е необходимо да използвате кората и сърцевината на ябълките. Те се заливат с вода ( в количество, което да ги покрие) и след това се добавя захар (на 1 кг е достатъчно 200 гр захар). Сместа се държи 10-14 дни на топло и тъмно място, докато ферментира. След това е необходимо да се филтрира и отново да се остави да ферментира най-добре поне за месец.  Но преди да я използвате, не забравяйте да проверите вида на почвата във вашата градина. Оцетната киселина подкиселява почвата.

Към 10 литра от течността добавете 100 мл ябълков оцет. С получената смес поливайте растенията поне веднъж месечно.

Тор от черупки на яйца

Черупките на яйцата са изключително ценна суровина заради изобилието от витамини и минерали в тях. Приготвената от тях тор може да се използва за торене за стайни цветя, които растат върху неутрална или алкална почва. Заради изобилието си от калций разтворът предотвратява гниенето на доматите, чушките и патладжаните.

Черупките от яйца могат да се използват и самостоятелно или в комбинация с други продукти. Единият вариант е да ги смелите на брашно и да ги смесите с почвата, когато засаждате растенията. Също така, можете да ги поливате с отвара от черупките.

Тор от дървесна пепел

Дървесната пепел е подходяща за подхранване на цветята и плодните насаждения. Тази естествена съставка е богата на калий и фосфор, които подхранват почвата. А също така в нея се съдържат вещества, които отблъскват мравките и други вредители.

За приготвяне на подхранващия разтвор дървесната пепел се разрежда с вода и след това с нея се поливат растенията. Също така, пепелта може да се сложи на слой от 2-3 см под стъблата.

Тор от сода

Содата е незаменима не само в домакинството, но и в градинарството. Освен че елиминира плевелите и отблъсква вредителите, тя е добра натриева добавка за растения, по-специално за домати, краставици, патладжани, чушки, картофи и др. Добавянето на сода прави плодовете по-сладки. Тъй като содовият разтвор има слаба алкална реакция, той може ефективно да се използва върху кисели почви.

За поливане на растенията трябва предварително да разтворите 1 чаена лъжичка сода в 5 литра топла вода.