Свят

Словения оказва натиск върху ЕС за по-ясно етикетиране на произхода на меда

  12.10.2021 11:26             
Словения оказва натиск върху ЕС за по-ясно етикетиране на произхода на меда

Словения оказва натиск върху Европейския съюз да изисква по-прецизно етикетиране на страната на произход на меда, съобщава ДПА, цзитирана от БТА.

Потребителите трябва да могат ясно да видят от коя страна идват различните видове мед, заяви словенският министър на земеделието Йоже Подгоршек след среща с колегите си от ЕС вчера.
Правилата сега изискват, ако медът от ЕС е смесен с вносен мед от Китай, да бъде етикетиран най-общо като смес на мед от ЕС и извън ЕС.
Теоретично малки количества мед от ЕС може да бъдат смесени с големи количества от по-евтиния вносен мед, без потребителите да могат ясно да определят това.
"Актуализирането на правилата за етикетирането на марките мед е ключов приоритет на словенското председателство и подкрепата, изразена от страните членки днес, ни води стъпка по-близо до постигането на тази важна цел", заяви Подгоршек снощи.
Промяната също така ще подобри конкурентоспособността на европейските пчелари на международния пазар, добави той.
Много страни от ЕС биха подкрепили този ход. Словения в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. По-конкретни резултати по въпроса се очакват следващата година, когато Франция поема председателството. Германия също изрази принципна подкрепа за по-прецизно етикетиране в началото на годината.