Свят

Латвия въведе 3-месечно извънредно положение заради COVID-19

  12.10.2021 09:40             
Латвия въведе 3-месечно извънредно положение заради COVID-19

Латвия въведе тримесечно извънредно положение поради нарастването на броя на случаите на COVID-19, достигнали рекордни равнища на фона на една от най-слабите равнища на ваксинация в ЕС, съобщи Франс прес, като отбеляза, че само България, Румъния и Хърватия са след балтийската страна.
Броят на заразените в страната с население 1,9 милиона души надхвърля 1000 дневно. Темпото на разпространение надхвърля значително наблюдаваното по-рано през годината.
С въвеждането на новите правила носенето на маски става задължително на всички закрити обществени места. Неваксинираните няма да се допускат, включително в супермаркетите. Всички работещи в публичния сектор ще трябва да се ваксинират до 15 ноември. Властите призовават всички латвийци да работят дистанционно, ако това е възможно.
"Моля ви да не се събирате, да не се срещате и да ограничите контактите си", заяви премиерът Артурс Кришянис Каринш в Twitter. Болниците в страната вече са претоварени от пациенти с COVID-19. Лекарите са принудени да връщат пациенти, чиито случаи не са опасни за живота, съобщи по-рано Карлис Раценис, представител на асоциация на младите лекари.
Само 48 на сто от латвийците са изцяло ваксинирани, отбелязва АФП, като посочи, че сред 27-те страни от ЕС само България, Румъния и Хърватия отбелязват по-ниско равнище на ваксинация./ БТА