Бизнес Събития

Високи отличия за ръководители от АЕЦ Козлодуй СНИМКИ

  12.10.2021 09:00             
Високи отличия за ръководители от АЕЦ Козлодуй СНИМКИ

Наско Михов – изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”, и Александър Николов – заместник изпълнителен директор, бяха удостоени с почетния знак на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) към Българска академия на науките. Високите отличия бяха връчени от директора на Института доц. Лъчезар Георгиев на 11 октомври 2021 г. като израз на признание за дългогодишния им професионален принос за технологичното и икономическото развитие на ядрената енергетика и за сътрудничеството между атомната централа и ИЯИЯЕ.

По време на официалната церемония по награждаването бе отбелязано успешното научно-техническо сътрудничество и бе изтъкната подкрепата, оказвана от атомната централа за редица научни семинари и конференции, организирани от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика.

Особен акцент бе поставен на личната ангажираност на Наско Михов и Александър Николов с развитието на човешките ресурси и подготовката на експерти в сферата на ядрената енергетика и ядрената физика. Сред конкретните инициативи, реализирани в тази посока от АЕЦ „Козлодуй”, са стартирането на дуално обучение за ученици от Професионалната гимназия по ядрена енергетика „И. Курчатов” – гр. Козлодуй, поддържането на стажантска и стипендиантска програма, обучението на работещи в централата като докторанти в ИЯИЯЕ и др.

Престижните отличия бяха връчени по случай 60-та годишнина от осъществяването на първата верижна ядрена реакция на делене в изследователския реактор ИРТ-2000. Пускът в експлоатация през 1961 г. на съоръжението – част от атомната научно-експериментална база на ИЯИЯЕ, поставя началото на българската ядрена наука и изследвания, които са в основата на развитието на ядрената енергетика в страната.Мним Александър на съд, измамил гадже с близо 37 бона
Четирима руски туристи открити мъртви в сауна на хотел в Албания
Стана ясно колко е населението на община Лом
Дунав 2016 победи в Попица навръх събора в Селановци
6 знака, че той просто си играе със сърцето ви
Пламен Петков стана дядо, в Чипровци няма да се спи тази нощ