Лайфстайл

5 начина да превръщаме несъзнателно връзката си в токсична

  13.10.2021 16:20             
5 начина да превръщаме несъзнателно връзката си в токсична

Отношенията във връзката са изправени пред всякакви предизвикателства. Много често тези предизвикателства са провокирани от самите нас и нашите реакции към ситуациите, в които изпадаме, а не толкова от самите ситуации. Реакциите и начинът, по който избираме да решаваме проблемите с партньора си са камъчетата, които могат да преобърнат колата.

Най-лесната и първосигнална реакция в трудни моменти е да обвиним партньора си, да го изкараме виновен, да гледаме на него като на токсичен човек, а на връзката ни – също като на токсична. Не си даваме сметка, че в дадени ситуации нашето собствено поведение също има токсични нотки. Комбинацията от токсично поведение и от двете страни прави една взривоопасна смес, която може да влоши отношенията.

Ако искате да изградите здрави взаимоотношения с партньора си, не трябва да допускате някои комуникационни грешки, които правят връзката ви именно токсична.

Ето 5 начина, по които неволно реагирате токсично и създавате токсична атмосфера във връзката си.

Мислите, че можете да четете мислите на партньора си

Една от най-често срещаните грешки, които много хора правят, е да придават смисъл на думите и действията на партньора си, вместо да говорят открито за тях. Така можете да останете с тотално грешно впечатление. Ако си мислите, че можете да четете мислите на човека до вас, че го познавате добре и че знаете какво има предвид, грешите. Презумпцията, че знаете какво си мисли партньорът ви, ви кара да действате погрешно.

Ето защо, когато се съмнявате в намеренията му, в поводите за действията му и в това какво мисли, просто питайте директно. Четенето на мисли поражда напрежение, което е излишно токсично за връзката.

Приемате нещата твърде лично

Когато се научите да спрете да приемате нещата прекалено лично, ще изчистите голяма част от драмата, която внасяте. Ако приемаме всичко лично, то егото ни говори вместо нас и ни кара да действаме изцяло егоцентрично. Когато се научите да гледате на нещата от малко по-високо, ще ви е по-лесно и да отминавате някои думи и действия, които са маловажни и които спокойно можете да пренебрегнете в името на хармонията във връзката.

Мислите, че контролирате емоциите на другите хора

Едно от най-токсичните неща, които можете да направите несъзнателно, е да контролирате това какво да чувстват близките ви хора, най-вече партньорът ви. Често срещана грешка е да се опитваме да го правим в стремежа си да си осигурим собствения комфорт. Знаейки какво очакваме от връзката и партньора си, ние се опитваме да насочим чувствата му, да го направляваме в посока, в която ние желаем. Това поведение не носи нищо друго освен напрежение, което може да ескалира до срив в отношенията. Помнете, че можете да сте отговорни единствено към вашите собствени чувства. Можете да направлявате само тях, ничии други.

Позволявате на другите да контролират вашите емоции

Обратният вариант е не по-малко токсичен. Когато позволявате на другите и на партньора си да направляват вашите собствени чувства, вие губите същността си. Любовта до голяма степен е обвързана с уважението на другите към нас. Когато позволяваме друг да контролира чувствата ни, това намалява уважението към нас, особено от страна на партньора ни. Една връзка трудно би била хармонична и нетоксична, ако е белязана от липса на уважение. Спечелете уважението към себе си, като се научите да отстоявате чувствата си, да ги контролирате и да определяте сами какво чувствате.

Мислите, че нямате избор

Когато човек се чувства притиснат от собствените си мисли, че няма избор, тогава е способен да действа неадекватно. Притиснат в ъгъла, човек наистина започва да се превръща в токсична личност, която обвинява другите за собственото си нещастие. Мисленето, че нямате избор, може да ви подтикне да добавяте още повече драма в живота си, с което да отровите връзките и отношенията си. Колкото повече тежест добавяте мислено към положението си, толкова тази тежест ще се пренася върху връзката ви, ограничавайки и влошавайки я.

Винаги имате избор. Ако връзката ви не е това, което сте очаквали, променете нещо в нея или я заменете. Изборът е ваш и той е да действате. Има неща в живота, които никой не може да направи вместо вас. Докато стоите и се самосъжалявате, че сте лишени от избор и че няма какво да направите, именно това ще се случва с живота ви – ще бъде в застой.