Свят

Брюксел разширява приложението за сертификатите за коронавирус

  12.10.2021 08:20             
Брюксел разширява приложението за сертификатите за коронавирус

Употребата на сертификатите за ковид ще бъде разширена от петък в Брюксел с решение на местните власти.

Предвижда се документът за ваксинираните, преболедувалите или изследваните да се представя за влизане в ресторанти, музеи, кина, спортни зали, в старчески домове и при масови събития с над 50 души на закрито и над 200 на открито. В хотелите сертификат ще се иска само в помещенията, където се предлага храна. За ресторантите, кафенетата и баровете изискването няма да важи, ако клиентите са седнали отвън.
Ограничението няма да се прилага за пътниците в обществения транспорт, при ползване на обществени услуги, за влизане в търговските центрове и в учебните заведения, както и за достъп до работното място. От началото на месеца в Белгия отпадна изискването за носене на маска в хотелите, ресторантите, кафенетата, в магазините и на работа, но се запази при пътуване с обществения транспорт.
В страната досега ваксинираните против ковид са 87 на сто от пълнолетните граждани по данни на националната статистика. В Брюксел този дял е 69 на сто и властите очакват с допълнителното изискване за представяне на сертификат да насърчат повече хора да се ваксинират.