Свят

Охранител: Той избяга с милиарди, скрити в куфарчета

  11.10.2021 08:40             
Охранител: Той избяга с милиарди, скрити в куфарчета

Президентът на Афганистан Ашраф Гани е избягал от страната със стотици милиарди долари. Това съобщи за "Дейли мейл" началникът на охраната му Пираз Ата Шарифи.

Шарифи разполага със записи от камерите за видеонаблюдение в президентския дворец, които потвърждават, че бившият лидер на страната е получил огромна сума пари, преди да избяга. „Имам запис, който показва, че човек от афганистанската централна банка му донесе много пари, преди да замине. Стотици милиони, вероятно милиарди долари“, казва бившият охранител Гани.

Той добавя, че ще може да представи въпросните доказателства веднага, щом бъде в безопасност. Шарифи не успя да се евакуира от Афганистан и сега се крие от талибаните. За информация за метонахождението му се обявена награда от 1 млн. афгани.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани избяга от Афганистан в средата на месец август, когато талибаните поеха контрол над страната след изтеглянето на натовските сили, водени от САЩ. Ашраф Гани беше подложен на все по-голям натиск да подаде оставка, след като големите градове в Афганистан попаднаха под контрола на талибанските бойци.