Събития

Демонстрация на най-съвременна образователна технология в СУ „Никола Войводов”

  06.10.2021 12:00             
Демонстрация на най-съвременна образователна технология в СУ „Никола Войводов”

Една от последните иновации в образованието – системата „Умен чин”, беше представена на 5 октомврив СУ „Никола Войводов” във Враца.

Събитието, което беше организирано от училището пионер във въвеждането на Стем технологиите в областния град , съвсем очаквано провокира голям интерес.

Демонстрацията проведоха представители на фирмата, която ще оборудва изцяло Стем центъра в СУ „Никола Войводов”, фирма „Акварел“. На нея присъстваха директори на учебни заведения от област Враца, представители на Община Враца, учители с изявени интереси към съвременните образователни технологии.

Събитието започна с поздрав към присъстващите по случай Международния ден на учителя.

Водещите - единадесетокласници от СУ „Никола Войводов”, подчертаха  пред присъстващите осъзнатата от учениците необходимост от техническа грамотност, за по-добрата им реализация в бъдещия технологичен свят. Те споделиха, че с нетърпение очакват да отвори врати изграждащият се в момента  СТЕМ център „Дигитални създатели – науки на бъдещето”.

Представителите на фирма „Акварел”, с управител Красимир Молов, демонстрираха пред присъстващите гости възможностите на „умните чинове” с помощта на ученици от пети и шести клас в средното училище.

Децата, под ръководството на супервайзъра Мария Митовска, с интерес се включиха в решаването на „Рачешки задачи” и показаха, че работата с новата технология е напълно достъпна за тях.

Борис Михайлов, IT специалист във фирма „Акварел”, представи пред присъстващите приложението NFC като стъпка към бъдещето. Благодарение на това приложение с „умните чинове” учениците ще могат да работят  с електронното учебно съдържание,  да пишат, рисуват, да преместват обекти.

От направената демонстрация се разбра, че всеки качен от учителя файл, се записва в папка директно в устройството на ученика, което  улеснява достъпа.  Електронното учебно съдържание е комбинирано със звук и картина.  Всички ресурси, необходими за часа, са  налични само с едно сканиране на устройството.

Присъсващите се убедиха, че платформата е сигурна и надеждна и подпомага дигитализацията на хартиените учебни помагала, което от своя страна  осигурява по-голяма ангажираност на учениците по време на часа чрез иновации, базирани на ИКТ.Обучението е атрактивно  и учениците  научават преподаваното по-бързо и с по-малко усилия.

Събитието беше закрито от директора на СУ „Никола Войводов” - Снежанка Каменова благодари на специалистите, провели демонстрацията. Тя изрази радостта си от това, че именно средното училище в жк „Дъбника” ще разполага с модерен СТЕМ център, в който децата да се чувстват част от бъдещето и пожела искрено това да се случи във всички български училища.