Бизнес Събития

Във Видин шофьорите зареждат най-скъпите горива в България

  08.10.2021 10:00             
Във Видин шофьорите зареждат най-скъпите горива в България

Драстично поскъпване на горивата през последната година. За този период цените на бензина и дизела са скочили с близо 50 ст. за литър, показват данните на търговците. Експертите не очакват поевтиняване на колонката в близките месеци. Колко ще ни струва да напълним резервоара тази зима и какво е качеството на горивата, които зареждаме, показа проверка на Нова тв.

В момента цените на колонката показват: средно 2.27 лв. за литър от най-масовия бензин А95 и толкова за литър дизел. За последната година цените по бензиностанциите са скочили с близо 27%. Най-евтини са горивата в Шумен, Велико Търново и Пловдив, а най-скъпи - във Видин и Кърджали. Според експертите заради повишеното търсене и ръста в цените на петрола тази тенденция ще се запази и през следващите месеци. В същото време контролните органи продължават проверките за качество на горивата.

Всяка стотинка отгоре на колонката вече сериозно се усеща в сметката на фирмата, в която Цветан Захариев работи. Всеки ден извършват доставки с бусове на отоплителни инсталации в цялата страна, но курсовете за последната година стават все по-скъпи. „Цените на горивата са основният фактор в нашата дейност. Миналата година по това време беше около 1.70 лв./л в пика на сезона. В момента е 2.30. Вие можете да си направите сметка. Тази разлика някой трябва да я поеме”, коментира той.

Разликата засега поема фирмата, за да не я поемат клиентите, отчита Цветан. „Не можем да вдигаме цените на нашата продукция с темповете, с които се вдигат горивата. За момента си позволяваме да поемаме една голяма част от разликата от печалбата, но това не може да продължава вечно. Една фирма не може да работи „на въздух” и това неминуемо ще доведе до шоково поскъпване. Ако това остане трайна тенденция, ние ще бъдем принудени да освобождаваме хора”, посочва Захариев.

За последната година у нас най-масовият бензин А95 е поскъпнал с 48 ст. на литър. Подобен е скокът и при цените на дизела. От бранша обясняват драстичния ръст с поскъпването на суровините на международните пазари.Мним Александър на съд, измамил гадже с близо 37 бона
Четирима руски туристи открити мъртви в сауна на хотел в Албания
Стана ясно колко е населението на община Лом
Дунав 2016 победи в Попица навръх събора в Селановци
6 знака, че той просто си играе със сърцето ви
Пламен Петков стана дядо, в Чипровци няма да се спи тази нощ