Събития

Във Видин отбелязаха Световния ден на белия дроб

  25.09.2021 17:00             
Във Видин отбелязаха Световния ден на белия дроб

С кампания за по-чиста околна среда от "Лайънс клуб" във Видин отбелязаха Световния ден на белия дроб, 25 септември, предава Радио "Видин". В природо-математическата гимназия в града поставиха сензор за замерване на основните замърсители. Видин е сред градовете в страната с най-високо съдържание на фини прахови частици във въздуха, а това утежнява състоянието на хората с белодробни заболявания. През по-голямата част от годината количествата са над нормата,казва пулмологът д-р Иво Илиев: 
"Този сензор е наш първи в училище. До сега имаме още три такива. Идеята ни е в перспектива  всички училища да има подобен сензор и по този начин родителите да контролират чистота на въздуха в района на училището, а всички като граждани да  контролираме чистотата на въздуха в града ни".
Данните от сензора могат да бъдат проследени в реално време, обясни Кристян Павлов:
"Това е сайтът airbg.info и тук има една интерактивна карта, където могат да се видят всички сензори, къде са разположени - дали въздухът е чист или е запрашен. Ако свети в зелено, значи е ок, ако свети в оранжево, значи работата е зле".
Достъп до информацията на сайта имат родителите и учениците, каза директорът на ППМГ "Екзарх Антим I" Румяна Петрова: 
"Най-вече е полезно за това, че ние по всяко време получаваме данни, с които можем да успокоим най-вече родителите и децата, че обитават една безопасна среда. В условията, в които живеем в момента, опасностите, които ни дебнат заради ковид заразата,смятам, че това ще допринесе много повече за нашето спокийствие и здравословен начин на живот."
В Световния ден на белия дроб младежи раздаваха информационни материали и призоваха за подкрепа на кампанията. В градския парк във Видин вдигнаха плакати за по-чист въздух.