България

Опасна болест се върна в България! Покоси мъж от Шуменско

  25.09.2021 16:10             
Опасна болест се върна в България! Покоси мъж от Шуменско

Мъж от Шуменско се зарази с антракс. Болният е пастир, който се е разболял след обработка на кожата на умряло животно, съобщиха от Министерство на здравеопазването, цитирани от TrafficNews.  
Мъжът е с кожна форма на заболяването. След преглед от инфекционист, той е оставен на домашно лечение. Диагнозата е лабораторно потвърдена.
За случая е уведомена ОДБХ-Шумен за предприемане на мерки по компетентност. От страна на РЗИ-Шумен епидемиологичното проучване продължава с прилагане на противоепидемични мерки.
Това е първи случай на антракс в страната за тази година, показва справка в Националния център по заразни и паразитни болести. По същото време на миналата година у нас няма нито един пациент с това заболяване.
Антраксът е зооантропоноза, засягаща главно тревопасните животни (овце, едър рогат добитък, коне, кози). При хората най-често срещана е кожната форма. Разпространява се чрез контакт със заразени животни, заразена почва, месо и предмети, имали досег с трупа.
Инкубационният период е от 1 до 20 дни, средно 2 до 7 дни. Кожната форма започва с поява на плътно червено петно, което в продължение на 1-2 дни се увеличава. На това място се оформя мехурче, като при разчесване се образува язвичка. Развива се и оток. Наред с локалните промени се появяват и признаци на интоксикация на организма - неразположение, загуба на апетит, главоболие, повишаване на температурата.
Ако не се лекува, заболяването може да доведе до тежки усложнения, които могат да бъдат и фатални.Стана ясно колко е населението на община Лом
Дунав 2016 победи в Попица навръх събора в Селановци
6 знака, че той просто си играе със сърцето ви
Пламен Петков стана дядо, в Чипровци няма да се спи тази нощ
Абушев вкара на бившия си тим за класика в Добрич
Арестуваха двама мними полицаи, участвали в опит за отвличането на врачанин