Събития

Владимир Зарев е носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

  25.09.2021 19:00             
Владимир Зарев е носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

Роденият във Видин писател Владимир Зарев е тазгодишният носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов. Отличието му беше връчено на 22 септември, когато се навършиха 100 години от смъртта на поета, от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов".
Владимир Зарев е български писател и редактор. Син е на известния историк и литературен критик акад. Пантелей Зарев и брат на режисьорката Весела Зарева.
Романите му се превеждат на много европейски езици, а "Разруха" става бестселър в  Германия и САЩ . През 2013 г. започва излъчването на сериала "Дървото на живота " - екранизация по романа му "Битието".
На 7 ноември 2017 г. е удостоен с ежегодната Държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" за изключителния му принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.
През март 2019 г. получава орден "Стара планина" първа степен "за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството".
Наградата за духовен принос на името на Иван Вазов е учредена от фондацията "Основа-та" и за първи път бе връчена на 9 юли 2020 г. по повод на 170-та годишнина от рождението на поета. Първите й лауреати са Антон Дончев и Гергина Тончева.