Събития

Във Враца представиха модерна система за контрол на качеството на въздуха - първата в българско училище

  24.09.2021 12:14             
Във Враца представиха модерна система за контрол на качеството на въздуха - първата в българско училище

Първата в България система за контрол на качеството на въздуха е инсталирана и работи във Враца. Това стана ясно по време на презентацията й в Средно училище „Васил Кънчов“, където тя функционира от седмица.

„Модерна е. Изключително прагматична и функционална е. Полезна е за децата и учителите, защото контролира нивата на въглероден диоксид, влага и температурата във въздуха. В условията на ковид-пандемия тези стойностти са много важни“, заяви директорът на училището Димитър Марков.

Той допълни, че благодарение на системата, в учениците се създават полезни навици и те осъзнават необходимостта от често проветрение на класните стаи и салоните по физическо, в които се обучават.

Според инвеститора Иво Евгениев, който през 2014 г. е подал ръка на фирмата, не е било трудно да вземе решението и да дари инсталацията в родното училище. „Аз съм възпитаник на СУ „Васил Кънчов“. Смятам, че беше редно системата, която се прилага в Белгия, Франция, Холандия и се дава за пример като стандарт за качество, да бъде внедрена и в България. Надявам се да има интерес към нея“, каза Иво Евгениев, който е дарил.

По време на презентацията от екипа на фирмата стана ясно, че системата за контрол на качеството на въздуха е добра както за училища, така и за офиси, жилищни сгради, болници. Компанията, разработила продукта, е създадена през 2014 г. и има фабрика във Велико Търново, която произвежда по около 8 000 устройства дневно. Пазарът й е осигурен в Западна Европа, където изнася основно продукцията си

Според представители на компанията продуктите й са концентрирани в три направления:

- енергийна ефективност и мониторинг;

- воден контрол и защита от наводнения;

- качество на въздуха и мониторинг на въглеродния диоксид в него;.

Инвестицията в едно голямо училище от ранга не СУ „Васил Кънчов“ излиза около 10 000 лева, а годишната такса за поддръжка на съоръженията – 2 000 лева.

Директорът на СУ „Христо Ботев“ Виктор Кръстев, заместник-кметът Александър Владимиров и секретарят на Община Враца Нина Дакева присъстваха на презентацията.

След представянето ученици от СУ „Васил Кънчов“ се срещнаха с представители на компанията в традиционните лектории, при които известни хора се канят в школото, за да дават пример на подрастващите.