Свят

Полицаят, убил Джордж Флойд, обжалва присъдата си

  25.09.2021 08:20             
Полицаят, убил Джордж Флойд, обжалва присъдата си

Бившият американски полицай Дерек Шовин обжалва присъдата си от 22,5 години затвор за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд през 2020 г. Това става ясно от огласени вчера съдебни документи, предаде Франс прес.

Дерек Шовин подаде апелативна жалба срещу 14 точки от присъдата, постановена на 25 юни от правосъдието в щата Минесота. Той се оплаква по-специално от това, че съдията не разпоредил заседателите да бъдат изолирани по време на процеса.

На 25 май 2020 г. 44-годишният бял полицай Дерек Шовин решава да арестува Джордж Флойд, заподозрян, че е купил цигари с фалшива банкнота от 20 долара. Заедно с още трима колеги той го просва по корем и натиска с коляно врата му. Полицаят продължава да натиска близо десет минути въпреки хриптенето на Флойд и молбите на ужасени минувачи, дори когато пулсът на задържания става неоткриваем.

Агонията на Флойд, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвиква масови протести срещу расизма и полицейското насилие. Шовин неизменно уверява, че е следвал общоприетите в полицията процедури за респектиране на непокорни заподозрени.Стана ясно колко е населението на община Лом
Дунав 2016 победи в Попица навръх събора в Селановци
6 знака, че той просто си играе със сърцето ви
Пламен Петков стана дядо, в Чипровци няма да се спи тази нощ
Абушев вкара на бившия си тим за класика в Добрич
Арестуваха двама мними полицаи, участвали в опит за отвличането на врачанин