Събития

Започнаха проявите за 130 г. на видинския театър СНИМКИ

  24.09.2021 09:21             
Започнаха проявите за 130 г. на видинския театър СНИМКИ

Концерт-спектакълът „130 години театър във Видин“ тази вечер постави началото на събитията за отбелязване на значимата годишнина от построяването на първата театрална сграда в България – тази на видинския Драматичен театър. Сред гостите, които се събраха в залата на видинския храм на Мелпомена, бяха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, областният управител Огнян Асенов, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, заместник-кметът Борислава Борисова, Румен Димитров, заместник-министър на културата през мандат 2017 – 2021 г., представители на институции, граждани. В програмата на концерт-спектакъла се включиха актьорите от Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“, на сцената видяхме и музикантите от Симфониета – Видин, както и фолклорния изпълнител Цветан Захариев.

Приветствие към гостите поднесе директорът на Общинския драматичен театър Дейвид Славчев. „Тази сграда, този театър е създаден много преди аз да се родя и ще съществува много след мен. Това е повод за равносметка, че с нашия живот трябва каквото можем, според възможностите и силите си, да дадем, за да продължава този културен институт да се развива“, сподели Славчев. Той благодари на Община Видин, в лицето на кмета д-р Цветан Ценков и на ръководния екип, за оказваната подкрепа, както и на всички дарители, помогнали в кампанията за набиране на средства за поставяне на надпис върху сградата на театъра.

Няма как жителите на Видин да не сме горди, че в нашия старопрестолен град е построена първата в страната театрална сграда, отбеляза в словото си кметът на Общината. „Видин има потенциал да се върне на „сцената“ на нашата държава, на културния календар на България“, заяви д-р Цветан Ценков. Той подчерта обаче, че от общите ни усилия зависи да превърнем нашия прекрасен град в един от културните центрове на България, което е и стремежът на Общината. Видинският кмет пожела на екипа на Драматичния театър да оставят своята диря в българската култура, след което връчи на Дейвид Славчев поздравителен адрес по повод юбилея.

Поздравителен адрес поднесе и областният управител Огнян Асенов.

Началото на спектакъла „пренесе“ публиката назад във времето, когато се поставят основите на театралното дело във Видин – и в преносен смисъл, със създаването на Театрално дружество „Вида“, и в буквален, с изграждането на първата в България театрална сграда. Тя е тържествено открита в края на 1891 година, като и до днес, 130 години по-късно, продължава да е едно от най-важните културни средища в региона. Сега сградата е паметник от културата от местно значение. В навечерието на 130-годишнината от построяването на красивия архитектурен шедьовър, върху фасадата вече е поставен и надпис „Драматичен театър“.

В разказа за миналото бяха припомнени и актьорите, чиито имена са записани в историята на видинския театър – Владимир Трандафилов, Хачо Бояджиев, Любен Гройс, Алберт Анжел, Леон Даниел, Андрей Чапразов, Георги Георгиев – Гец, Любомир Киселички, Мара Чапанова и още много други.

По време на спектакъла бяха представени актьорите, които днес са призвани да продължат славните 130-годишни традиции на театралното дело във Видин. Специално внимание беше обърнато на доайена на Драматичния театър – Божидар Даков, който тази година празнува 40 години на сцената на театъра. Зрителите аплодираха индивидуалните актьорски изпълнения и на други актьори от трупата – Николай Янев, Ирина Флорова-Капелова, Цветелина Бодурова, Иван Рангелов, Цветана Дакова.

Всеки спектакъл започва със светлината, която озарява сцената. След това идва словото, което на свой ред ни отвежда до вярата. Затова и финалът на концерт-спектакъла бе посветен на минути за духовност. В залата на театъра Видинският владика Даниил прочете молитвата „Отче наш“.

По случай празника Драматичен театър – Видин получи цветя от Община Видин и още много други институции.