Събития

Тържествен ритуал и празнична програма за Деня на независимостта в Мездра

  22.09.2021 14:20             
Тържествен ритуал и празнична програма за Деня на независимостта в Мездра

С ритуал по издигане на знамената и празнична програма Община Мездра отбеляза 113-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България - 22 септември. Тържеството уважиха заместник-кметовете инж. Николинка Кътовска и Цеца Костова, секретарят на общината инж. Светлана Мицева, общинският съветник Христина Стоянова, представители на Общинския център за социални услуги и дейности и на Комплекс социални услуги за деца и лица с увреждания, граждани.

Честването на празника започна с издигане на националния флаг и на знамената на Община Мездра и на Европейския съюз. Пременени в гвардейски униформи, на почетна стража пред пилоните застанаха младите кадети Мария Цекова, Денислав Димитров и Радостин Николовски - деветокласници в СУ „Иван Вазов“, които отдадоха „За почест“ под звуците на „Мила Родино“.

„На 22 септември 1908 г. ние, българите, по безпрецедентен начин обявихме пред света нашата независимост, каза в словото си инж. Николинка Кътовска, зам.-кмет „Стратегическо планиране, устройство на територията и инфраструктурни проекти“. Дата, от която започва съвременната история на българската държава и която ни позиционира с достойнство сред европейските нации.

Чрез обявяването на независимостта, постигната главно с умела дипломация и истински патриотизъм, българският народ показа на света, че само 30 години след Освобождението си той вече е морално, културно и икономически укрепнал. Това, всъщност, е датата, която въплъщава усилията и саможертвата на поколения българи.

Ето защо днес не е достатъчно просто да отдадем почит. А да направим съвременен и осъзнат прочит на нашата история. Защото истинските държавници знаят, че независимостта е само първата крачка от отстояването и реализацията на стратегическите цели на една държава.

Няма по-добър учител за един народ от историята - история, която трябва да помним. А най-важният урок, който трябва да научим днес, е, че успяваме само когато сме единни. Когато имаме обща кауза, смелост да я отстояваме, гледайки напред и с мисъл за бъдещето на децата си.

Затова нека да запазим в нас онази родолюбива искра, която всеки от нас носи в себе се. И никога да не забравяме възторжения възглас на нашите предци: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“ Честит празник!“

Празнична програма по случай Деня на независимостта изнесоха мажоретният състав към Център за подкрепа за личностно развитие, който представи маршовете „Знамето ни е трицветно“ и „Боят настана“, и Вокална група „Детски свят“, която изпълни песните „Една е моята Родина“ и „Българийо, обичам те“.

Поради въведените противоепидемични мерки у нас тази година не се проведоха традиционните велопрояви по случай Европейския ден без автомобили - велопоход до село Долна Кремена и обратно и състезание за майсторско управление на велосипед за ученици от І до VІІ клас.

По-късно по повод 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература в Средно училище „Иван Вазов“ официално беше открит бюст-паметник на патрона на мездренската гимназия.Мним Александър на съд, измамил гадже с близо 37 бона
Четирима руски туристи открити мъртви в сауна на хотел в Албания
Стана ясно колко е населението на община Лом
Дунав 2016 победи в Попица навръх събора в Селановци
6 знака, че той просто си играе със сърцето ви
Пламен Петков стана дядо, в Чипровци няма да се спи тази нощ