Свят

Холера убива хиляди в Нигерия

  22.09.2021 11:42             
Холера убива хиляди в Нигерия

Холерата е убила повече от 2 300 души и е заразила още хиляди, предимно деца, в Нигерия от началото на годината. Това обяви високопоставен здравен служител, като това е най-тежката епидемия в страната от години, съобщава „Франс прес“.

Най-многолюдната страна в Африка страда от висок процент болести, пренасяни чрез водата, в резултат на разрушена инфраструктура и недостатъчни инвестиции.

„Към 5 септември 2021 г. са докладвани общо 69 925 случая, включително 2 323 смъртни случая“, уточни шефът на пресслужбата на Нигерийския център за контрол на заболяванията Яхя Дису.

Източници от здравния сектор са отбелязали, че тазгодишната епидемия, с по-висок процент на смъртност в сравнение с предходните четири години, е влошено от приоритета, даден на епидемията от коронавирус. С COVID-19 са заразени повече от 200 000 души в Нигерия, от които са починали 2655 души от февруари 2020 г. насам.

Дису каза, че случаите са докладвани в 25 от 36-те нигерийски щата и столицата Абуджа.

Децата на възраст между 5 и 14 години са били най-засегнати, допълни той и уточни, че в 19-те северни щата са 98 процента от заразените.

„Три северни щата – Баучи, Кано и Джигава – представляват 52 процента от случаите“, добави той.

Дису посочи, че тежките наводнения, лошите санитарни условия и климатичните промени биха могли да са причинили скока в огнищата от холера в страната тази година.

Нигерия по-рано е имала големи епидемии от холера, включително през 1991, 2010, 2014 и 2017 г.

Епидемиологичните модели на настоящата епидемия обаче могат да заплашат да надминат броя на жертвите от предишните епидемии.

Все пак Дису увери, че тенденцията изглежда залязва.

„Наблюдавано е 58 % намаление на броя на новите заподозрени случаи през разглежданата седмица (1667) в сравнение с предходната седмица (3992)“, каза той.

Той каза, че здравният персонал и лекарствата са изпратени в засегнатите райони, докато обществените кампании за повишаване на чувствителността относно канализацията и личната хигиена са засилени.

Холерата е бактериална инфекция, пренасяна от вода, която засяга чревния тракт и се характеризира с повръщане, воднисти изпражнения, дехидратация и умора.

Тя може да се предава от мухи, когато влизат в контакт с храната, и може да бъде фатална, ако не се лекува навреме.

Детската агенция на ООН УНИЦЕФ се притеснява, че децата са най -силно засегнати от огнището.

„Има нарастваща загриженост за милиони деца в Нигерия, засегнати от неотдавнашната епидемия от холера в страната, която е определена като една от най -лошите регистрирани досега“, заяви официалният представител на УНИЦЕФ в Нигерия Оумар Думбуя в изявление.

УНИЦЕФ предоставя подкрепа чрез вода, канализация и хигиена, както и интервенции за промяна на здравето и поведението, за да подкрепи правителството на Нигерия при избухването.