Събития

Млади хора от цял свят възстановят 100-годишното училище в село Протопопинци

  15.09.2021 09:00             
Млади хора от цял свят възстановят 100-годишното училище в село Протопопинци

Млади хора, пръснани по целия свят и из всички градове на България, отгледани в малкото село Протопопинци, община Чупрене, са обединили силите си, за да запазят сградата на 100-годишното училище , библиотеката, а искат да реновират и местния храм.

„Училището и черквата във всяко населено място са огледало на  интелигентността и духовността на хората. Знанието и вярата са ни запазили като народ. Това ни мотивира да се борим училището и черквата в Протопопинци отново да радват хората, останали там.”, разказва идейният двигател на мероприятието Идит Костадинова.

Идит живее във Виена. Там е завършила висшето си образование, работи като строителен инженер. Всяко лято обаче тя прекарва по месец в Протопопинци – селото, в което е преминало детството й и където живеят родителите  и баба й.

И тя не е единствената. Всяко лято селото се пълни с млади хора, които избират да почиват у дома и да ходят на плаж по бреговете на преминаващата през Протопопинци река, а не по скъпи курорти.

„В началото на тази година изпратихме много идеи, които искахме общинското ръководство да включи  в проекта за интегрирано развитие на община Чупрене.Нито една от идеите ни не е  одобрена и не влиза в този план, защото както ни отговориха "в Протопопинци вече няма хора"., споделя Идит.

Та  през това лятото младите вземат нещата в свои ръце. Направили волейболно игрище, вече са дали и старта на  реставрацията на училището.

„За нас то има сантиментална стойност. Тук са учили нашите предци, а днес на всеки празник хората се събират отново тук.  Някога е имало библиотека, актова зала за празници и събрания, които в мечтите ни искаме да останат с тази функция. Желанието ни е да превърнем една класна стая в мини музей на поколенията, със снимки и предмети от миналото, типични за турлашкия край и Северозападна България. В сградата  има лекарски кабинет, в който до преди години е идвал лекар и се надяваме пак да идва.”, разказва Идит.,

Ентусиастите  вече са разчистили две от стаите. Прегледали и складирали са стотиците книги, буквално захвърлени в някогашната библиотека, но се тревожат, че трудът им може да отиде на халос, тъй като покривът е в ужасно състояние и търсят помощ, за да го укрепят.

„Ще се радваме, ако повече хора се включат с идеи, информация и снимки за нашето училището. Вярваме, че ще получим и помощ - физическа или финансова, за да вдъхнем нов живот на това, което е останало от хората, живели тук преди нас. Разбира се, не губим надежда, че общината ще се включи. Както в тази идея, така и с изпълнението на проекта, за реставриране на църквата и пускането и в действие, защото храмът в селото е с интригуваща история и е построен през 15-ти век.”, убедени са Идит и нейните поддръжници.

Преди време хората в Протопоници се заели сами да реставрират храма си. Докарали го донякъде, но липсата на средства спряла процеса. Те все още се надяват общинската власт да помогне, защото има разработен преди две години проект,  а очакват и помощта, обещана от архиерейството в Белоградчик.