Събития

Превръщат Белодробната болница в лечебница за пациенти с ковид

  15.09.2021 08:00             
Превръщат Белодробната болница в лечебница за пациенти с ковид

Враца може да се превърне във втория български град след Пловдив, в който да има болница за лечение само на пациенти с коронавирус. Идеята на регионалната здравна инспекция, лансирана от директора д-р Орлин Димитров, вече е получила одобрение от министерството на здравеопазването и се очаква да бъде реализирана от екипа на д-р Костадин Шахов в Белодробната болница.

„Идеята ми следва националния план за справяне с пандемията от ковид, приета от министерския съвет. Основният принцип е да не затормозява работата на многопрофилните болници с пациенти, раздвили тежки инфекции от коронавирус, а те да бъдат изпращани в спецаилазирано лечебно заведение. Такова на територията на Врачанска област е Специализараната болница за пневмофтизиатрични заболявания, която и преди пандемията лекува пациенти с белодробни болести, а екипът й е доказан и с опит в тази посока“, коментира пред „Конкурент“ д-р Димитров.

Намерението на здравните власти е да освободят капацитет за други болни в останалите лечебни заведения от града и областта, а заразените с ковид да се насочват планирано към Специализираната болница за пневмофтизиатрични заболявания. В момента в лечебното заведение има 40 легла, което е по-голямата част от капацитета за заболели от опасния вирус. Те са на втория етаж на лечебното заведение, в което има места и за пациенти с белодробни заболявания.

В момента легла за пациенти с коронавирус има в болниците във Враца, Мездра, Бяла Слатина и Козлодуй.