Крими

Окръжен съд – Враца произнесе осъдителна присъда по дело за катастрофа със загинала жена

  14.09.2021 13:33             
Окръжен съд – Враца произнесе осъдителна присъда по дело за катастрофа със загинала жена

Врачанският окръжен съд днес произнесе осъдителна присъда за подсъдимия Д. А.  Той бе признат за виновен в това, че на 10 март 2020 г. на пътя Враца – Оряхово преди разклона за с. Оходен, при управление на лек автомобил „Опел Зафира“ в нарушение на правилата за движение, като не контролирал непрекъснато управлявания от него автомобил, рязко навивайки волана вляво, загубил напречна устойчивост на колата и навлязъл в насрещната лента за движение, при което е ударил в челната част насрещно движещия се лек автомобил „Фолксваген Пасат“ и по непредпазливост е причинил смъртта на Н. И., пътуваща с подсъдимия в един автомобил и с която той живеел на семейни начала, както и средни телесни повреди на двама от другата кола – на водача И. С. и пътничката К. А.

Делото премина в едно заседание, като по искане на подсъдимия и неговата защита то се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие – глава 27, чл. 371 т. 2 от НПК, като подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, съдът определи след редукция наказанието за Д. А. да е 3 години „лишаване от свобода“, като изпълнението на наказанието се отлага за максималния срок от 5 години. Съдът лиши подсъдимия и от правото да управлява МПС за срок от 5 години. Мотивите на съда ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.