Събития

Училищата в Монтанско намаляха, 910 първолаци влизат в клас

  15.09.2021 06:00             
Училищата в Монтанско намаляха, 910 първолаци влизат в клас

Първият звънец тази година ще удари в 59 училища в област Монтана. те са по-малко с едно, тъй като с решение на общинския съвет във Вълчедръм е закрито училището в село Златия, съобщи началникът на регионалното управление по образование в Монтана Трайка Трайкова. Училището в Долни Цибър пък е преобразувано с средно.

910 са записаните момичета и момчета, които прекрачват за първи път училищния праг. Точната бройка на първолаците обаче ще е ясна след началото на учебната година, тъй като и в момента текат записвания, обясни Трайкова.

Долни Цибър от 15.09 вече е преобразувано в Средно училище. 

Очаква се в областта първия звънец да чуят 12380 ученици.

В осем училища има паралелки по 11 нови професии -  в лесотегническата в Берковица ще се обучават кинолози, в Долни Цибър – ресторантьори, в професионалната гимназия в Георги Дамяново има паралелка по растениевъдство, а в Средно училище „Димитър Маринов", Лом е открит клас за графични дизайнери. В Медковец новата паралелка е за професията  „Помощник-възпитател". В училище „ Никола Вапцаров" в Монтана пък има клас „Сътрудник в бизнес услуги".

Заради ремонт учениците от лесотехническата гимназия в Берковица ще учат в сградата на гимназия „Иван Панов". Учебният процес ще е двусменен.

Това се налага, тъй като текат довършителни работи по сградата и в класните стаи. Ремонтът е цялостен и е по  "Региони в растеж".

„На прага сме на още една необикновена учебна година, заредена с предизвикателства, но и с увереност, че заедно ще се справим. В такава безпрецедентна ситуация Регионално управление на образованието – Монтана вече е доказало, че е добър партньор на образователните институции. И в предстоящата учебна година ще продължим да полагаме всекидневни усилия заедно да преодоляваме всички предизвикателства и да създаваме можещи, знаещи и добри хора.", подчерта Трайкова.