Бизнес Избори Събития

Протестът на лозарите от Северозапада укротен с 60 милиона лева

  12.09.2021 09:00             
Протестът на лозарите от Северозапада укротен с 60 милиона лева

60 милиона лева вече са предвидени в актуализацията на бюджета за подкрепа на стопанствата в лозаро-винарския сектор, това съобщи заместник-председателят на 46-ото Народно събрание и депутат от Видин Росица Кирова.

"Предложението направихме с Ирена Димова /народен представител от Монтана - б.р./, след като проведохме среща и разговор с протестиращите производители от Северозапада. За нас, като народни представители от региона, са приоритет проблемите на хората, които са ни гласували доверие, за да защитаваме интересите им", каза Кирова. 
"Лозарите от Видин, Враца, Лом и Монтана потърсиха помощта ни и като депутати от групата на ГЕРБ-СДС внесохме между първо и второ четене, предложение за подкрепа. Причината е тежкото финансово състояние на земеделските производители в лозаро-винарския сектор. Нашата страна трябва да се възползва от възможността за подкрепа на стопанствата по Временната рамка на Европейската комисия", съобщи още Росица Кирова.
Близо 5 000 лозари вече втора поредна година трудно реализират продукцията си и то на изключително ниски цени. Лозаро-винарският сектор е един от най-малко подкрепяните сектори в земеделието, а разходите за декар с всяка година се увеличават. Ако не получат подкрепа, част от производителите няма да издържат и ще преустановят дейност, припомни Кирова.