Бизнес България

84,39 лв. за мегаватчас прогнозна цена на газа за ноември

  11.09.2021 18:40             
84,39 лв. за мегаватчас прогнозна цена на газа за ноември

84,39 лв. или 43,15 евро за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) е прогнозна цена на газа за ноември, съобщиха от „Булгаргаз“.

За сравнение, прогнозната цена на европейските газови пазари (към 10.09.2021 г.) за доставки през ноември 2021 г. е в приблизителен размер на 56 евро/мвтч или 109.53 лв/мвтч.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за ноември 2021 г. ще бъде депозирано за утвърждаване от КЕВР на 1 ноември 2021 г., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 октомври 2021 г.

За деветте месеца на годината цената на „Булгаргаз“ е средно с над 18% по-ниска от усреднената цена на европейските газови пазари за същия период.

Междувременно в рамките на посещението си в Солун за участие в Петия енергиен форум за Югоизточна Европа министърът на енергетиката Андрей Живков обсъди с гръцкия си колега Костис Скрекас развитието на ключовия за целия регион проект за междуститемна газова връзка IGB.
В разговора участва и посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Херо Мустафа.

Българската страна изрази сериозните си притеснения от натрупаното закъснение в строителството, за чието преодоляване са проведени поредица от срещи. “Правителството оказва пълно съдействие на изпълнителите за ускоряване на строителството", подчерта министър Живков. Благодарение на тази подкрепа успешно е завършено преминаването по река Марица и язовир Студен кладенец.

Акционерите в проектната компания ICGB потвърдиха ангажимента си строителството да бъде физически завършено до края на тази година. Според последния актуализиран график търговската експлоатация на връзката трябва да започне от средата на следващата година.

Министрите Живков и Скрекас потвърдиха пълната си ангажираност към развитието на проекта, който е ключов за енергийната диверсификация в региона.
Петият енергиен форум за Югоизточна Европа се проведе на 10 септември 2021 г. в Солун, Република Гърция. Събитието е организирано от Американско-гръцката търговска камара и Гръцката енергийна асоциация, в сътрудничество с Посолството на САЩ в Гърция. В рамките на форума бяха разгледани рисковете и възможностите пред енергийната трансформация в региона, инвестиционните предизвикателства, свързани с изпълнението на европейската Зелена сделка, перспективите за енергийно коопериране в региона, развитието на проектите за енергийно свързване в Югоизточна Европа и други.Дреновец губи лошо в Севлиево
Голям карък спря Септември /Гл/ срещу Скала 2015 при дебюта на Пинко
Позабравен стрелец носи първа победа на Ботев /Попица/ за сезона
Арестуваха 56-годишен мъж за блудство с дете
Баща удуши трите си деца в Загреб, опита да се самоубие
Училищна Телерик академия отвори приема за безплатните си ИТ обучения за ученици във Враца