България

Предлагат забрана на политическата и партийна дейност в училище

  31.07.2021 16:10             
Предлагат забрана на политическата и партийна дейност в училище

Служебният кабинет предлага забрана на политическата и партийна дейност в училище. Това предвиждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование, одобрен на заседание на Министерския съвет. На работа педагозите трябва да са политически неутрални. Изискването трябва да важи и за началниците и служителите в Регионалните управления на образованието, се посочва в проекта.

Предложението на Образователното министерство за законодателни промени е провокирано от множество случаи, при които служители от Регионалните управления на образованието участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании, включително в качеството на кандидати от името на партии и коалиции. В системата на образованието са създадени видими зависимости от политическо и партийно естество. 

Подобни дейности могат да изместят професионалното начало при управлението на образователната система и да доведат до недопустимо политическо влияние върху учителите и учениците, се посочва в мотивите към проекта.