Свят

Огнище на Ковид-19 в Масачусетс, 70% от новозаразените са ваксинирани

  31.07.2021 15:54             
Огнище на Ковид-19 в Масачусетс, 70% от новозаразените са ваксинирани

Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ установиха коронавирус сред 469 души в щата Масачусетс, три четвърти от които преди това са били ваксинирани. Това е доказателство за заразността на Делта щама, според доклад, публикуван в петък на уебсайта на организацията.

"През юли 2021 г., след поредица от големи публични събития в град в окръг Барнстейбъл, Масачусетс, бяха установени 469 случая на инфекция с Ковид-19 сред жителите на щата, дошли в този град между 3 и 17 юли", се казва в документа. Името на града не е посочено. Според съобщения в медиите това е Провинстуан.

"В по-голямата си част говорим за инфекция с щам Делта", заяви ЦКПЗ. Както подчертаха специалистите, "в около три четвърти от случаите (73,74%) това бяха напълно ваксинирани хора". Всички те са били ваксинирани срещу коронавирус най-малко 14 дни преди заразяването. Използвани са ваксините на Pfizer, Moderna или Johnson & Johnson.

Ръководителят на CDC Рошел Валенски обясни в петък, че именно този случай в Масачусетс е причинил затягане на препоръките относно носенето на маски в страната. Както тя обясни, инцидентът показва, че "ваксинираните хора, заразени с Делта щам, могат да предадат вируса". Валенски заяви, че това отличава този щам от другите разновидности на вируса.

Независимо от това, Федералните центрове подчертаха необходимостта от широко прилагане на ваксините срещу новия коронавирус, информира "Труд".

CDC във вторник препоръча на американците, напълно ваксинирани срещу новия коронавирус, "в райони, където има значително и бързо разпространение на вируса", да "носят маски на закрито и на обществени места". През май специалисти от Центровете разрешиха на напълно ваксинираните жители на страната да не носят маски в повечето случаи.

Валенски, обявявайки тези препоръки, обясни, че те са продиктувани от бързото разпространение на Делта варианта и новите данни. Те показват, че "в редки случаи някои ваксинирани хора, които се заразят с този щам, след ваксинацията, могат да бъдат заразни и да предадат вируса на други", каза тогава Валенски. По това време тя не даде други подробности.