Свят

Британец и румънец бяха убити при нападение срещу танкер край Оман

  31.07.2021 14:48             
Британец и румънец бяха убити при нападение срещу танкер край Оман

Британец и румънец са били убити, когато танкер, управляван от израелска компания, е бил нападнат край бреговете на Оман, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на компанията за инцидента, за който израелският външен министър обвини Иран.

Появиха се различни обяснения за случилото се на плаващия под либерийски флаг танкер "Мърсър стрийт", собственост на японска компания. Израелската фирма "Зодиак маритайм", управляваща танкера, определи случая като "предполагаемо пиратство".

През последните месеци Иран и Израел си отправиха взаимни обвинения за нападения срещу кораби на двете държави, а израелският външен министър Яир Лапид каза, че е изтъкнал пред британския си колега необходимостта от твърд отговор на нападението.

"Иран не е просто израелски проблем, а износител на тероризъм, разрушение и нестабилност, което вреди на всички ни. Светът не бива да мълчи пред иранския тероризъм, който засяга също свободата на превоза на стоки", каза той.

Американски и европейски източници, разполагащи с разузнавателна информация, заявиха, че Иран е главният заподозрян за случая, който според представител на САЩ от отбраната изглежда е бил извършен с дрон. Те подчертаха обаче, че правителствата им търсят категорични доказателства.

Иранската телевизия Алам ТВ цитира неназовани източници, според които нападението срещу кораба е в отговор на предполагаема атака на Израел срещу летището Дабаа в Сирия. Няма официална рекация от страна на Иран във връзка с обвиненията, че той носи отговорност за атаката.

Според израелски сайт изглежда е имало две нападения срещу танкера през интервал от няколко часа. Първото не е нанесло щети, а второто е довело до жертвите.

Попитана дали Държавният департамент свързва нападението с Иран, заместник-говорителката Джалина Портър заяви, че САЩ следят отблизо ситуацията и си сътрудничат с чуждестранни партньори, за да установят всички факти, предаде ТАСС. "Все още нямам какво да кажа", посочи Портър./ БТА