Избори Събития

Атанас Костадинов е съвносител на пет законопроекта

  28.07.2021 09:20             
Атанас Костадинов е съвносител на пет законопроекта

Народният представител от 12 МИР Монтана Атанас Костадинов е съвносител на пет законопроекта, които коалиция „БСП за България" е направила още в първата седмица на 46-тото НС. Законопроект за възрастните хора, законопроект за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца, законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване и законопроект за изменение на Закона за местните данъци и такси са документите, внесени официално в деловодството на Народното събрание.

„Подкрепяме това, което предлага в момента служебното правителство по отношение на пенсиите. Това обаче е само първата стъпка към целта, която имаме ние в БСП, а тя е 32-33 % увеличение на парите на възрастните хора.", каза Костадинов. Друг акцент от предложените законопроекти е премахване на таксите за детски ясли и градини. Като основен мотив за това според „БСП за България" е, че безплатните ясли и детски градини са един от начините за стимулиране и на раждаемостта. В предложението за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи и деца е записано, че размерът на помощ за второ и трето дете на родители, осигурени 24 месеца преди раждането на детето, не може да бъде по-малък от 10-кратния размер на минималната работна заплата за съответната година за всяко дете. Предлага се още помощите за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за 1-ви клас, както е сега, но и за децата от втори, трети и четвърти клас. Петото предложение е законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. С него се цели обвързване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от една до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата.

На първия си брифинг след изборите на 11 юли, Костадинов представи и анализ на резултатите от изборите, който е приет от Националния съвет на БСП. Предстои такъв анализ да бъде направен и от всички Областни съвети в страната. „Едно от предизвикателствата, пред които беше поставена БСП по време на предизборната кампания бе да отговаря на атаките на т. нар. „нови партии", че не е партия на статуквото и не стои на една линия с ГЕРБ и ДПС. В горещата фаза на кампанията това създаде усещане за изолация и липса на перспектива за сериозна роля в следващото Народно събрание. В тази ситуация БСП трябваше да се доказва като партия, която има далеч по-големи заслуги за промяната, на моменти я принуди да отговаря на атаките на новите партии по тази тема, което пък отново я дистанцираше от тях. Още през първата седмица на активни преговори в 46-тото НС, обаче, ясно се вижда, че ролята на БСП е оценена, защото без нас няма как да бъде сформирано правителство на промяната", сподели Атанас Костадинов. Той добави, че не е толкова лошо, че при следващото управление няма да има коалиции.