Събития

Първа копка! Строят нова фабрика край Видин СНИМКИ

  27.07.2021 15:47             
Първа копка! Строят нова фабрика край Видин СНИМКИ

Символичната „първа копка“ за старт на строителните дейности на обекта бе направена днес. Гости на церемонията бяха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев.

Силозната база и фабриката за преработка на слънчоглед се изграждат от „Сънсийдс“ ООД. Управителят и съсобственик на фирмата Райчо Ангелов благодари специално на цялата общинска администрация и лично на видинския кмет за подкрепата, която са получили на място. „Надявам се тази инвестиция да бъде сигнал и за други фирми да инвестират в града и района, да се създадат още работни места и да се повиши жизнения стандарт на хората“ – каза той.

Д-р Цветан Ценков поздрави всички, ангажирани с новото начинание и отбеляза: „Веднага подкрепих идеята на инвеститорите и ги уверих, че Видин е страхотно място. Сега вече правите първата копка и в реалното време на един мандат ще направите една инвестиция“. Той допълни, че има една мечта, която е споделил със собствениците на фирмата. „Тъй като във Видинския край имаше две консервни фабрики и е редно някой като вас да направи следващата стъпка да разшири тази дейност, с която вие се занимавате. Опитваме се тези 50 декара около вас, които са общинска собственост да бъдат предоставени за тази цел, разбира се, по законов ред и да се направи първата модерна консервна фабрика и първата Балканска плодово-зеленчукова борса. Така че цялата тази дъга на изграждащата се пътна инфраструктура на коридор №4, с магистралните отсечки до София, да се превърне в една индустриална зона в бъдеще, така че вие сте пионерите и такива ще останете в новата история на Видин“ - каза кметът. Той подчерта, че трябва да се даде шанс, без никакво ниво на корупция от Общината, на всеки инвеститор, който да реализира своите идеи и отвори работни места. Д-р Ценков допълни още, че Община Видин е в процес на подготовка за осъществяването на още една идея, със съдействието на проф. Димитър Тадаръков - цялата община да стане свободна икономическа индустриална зона, освободена от данъци за инвеститорите. Това ще е облекчение за тях и не касае националната данъчна политика, а ползата за Общината е създаването на работни места.

Кметът на Видин пожела успех на фирмата и изрази надежда да продължат добрите партньорски отношения.

След това бе отслужен водосвет и направена символична „първа копка“ на обекта.

При постигане на пълния капацитет на фабриката и на силозите ще бъдат наети повече от 60 човека персонал. Освен това с всички допълнителни дейности по време на строителството, по експлоатацията на обектите ще бъдат ангажирани много местни фирми. Оборудването ще е с най-добра техника, ще се въведе напълно автоматизирана система за управление на процесите и фабриката ще бъде лицензирана по всички международни стандарти за качество, така че да може да изнася в цял свят. Намеренията на инвеститорите са през септември 2022 година фабриката да заработи.