България

Убиец на полицай: Разкайвам се, променете ми доживотната присъда

  22.07.2021 20:40             
Убиец на полицай: Разкайвам се, променете ми доживотната присъда

Осъден на доживотен затвор заради четири убийства поиска присъдата му да бъде променена на 30 години затвор. Йордан Петров, който в началото на века получи прозвището Кумановския убиец, изтърпява най-тежкото наказание заради тройния разстрел на семейство във варненското село Куманово през лятото на 2000 г. и убийството на полицай в началото на следващата година. 

„Разкайвам се и съжалявам. Не мога да променя стореното”, заяви Йордан Петров пред Варненския окръжен съд, който разгледа молбата му. В съдебната зала 45-годишният убиец каза, че затворническата администрация му е помогнала да осъзнае извършеното от него и ценностната му система вече е променена. От две години той е на по-лек режим и работи зад решетките като шивач, а освен това е многократно награждаван. Положителната промяна е трайна и необратима, добави служебният защитник Женя Калева. 

Затворническата администрация оценява риска от рецидив на 44 точки, което е около средния размер. От прокуратурата изтъкнаха, че миналата година Петров е заплашил друг затворник, заради което е получил административно наказание.  

Варненският окръжен съд отхвърли молбата на Петров като недопустима. Съдебният състав се мотивира, че доживотната присъда окончателно е влязла в сила през 2017 г. и не е изминал срокът от 20 години, след който може да бъде поискана промяна на наказанието.

Йордан Петров е признат за виновен за разстрела на полякинята Анна-Мария, съпруга й Стефан Костадинов и брат й Ян Музик в къщата им в село Куманово на 25 юли 2000 г. Тройното убийство е извършено в съучастие със Златин Златинов. Двамата приятели откриват стрелба срещу полицейски патрул, който ги спира за проверка в нощта на 16 януари 2001 г. Фатално е ранен полицай Филип Филипов, който по-късно умира в болница. 

Йордан Петров е задържан два дни след престрелката, а Златин Златинов две седмици се укрива на тавана на къщата на дядо си в градчето Долни Чифлик край Варна. Когато барети влизат да го заловят, той се самоубива. 

Първоначално Йордан Петров получи доживотен затвор без право на замяна, като присъдата влиза в сила в края на август 2004 г. През 2012 г. той осъди България в Страсбург, че е бит при задържането си и е признат за виновен за убийствата въз основа на доказателства, изтръгнати с насилие. Делото беше възобновено и в началото на 2017 г. Върховният касационен съд измени наказанието на Йордан от „доживотен затвор без право на замяна” на „доживотен затвор”. Като смекчаващо обстоятелство магистратите отчетоха дългия период от време на процеса.

През 2011 г. Йордан Петров направи опит да избяга от затвора заедно с Виктор Николов, който също има доживотна присъда, за убийство. 

За разкриването на тройното убийство в село Куманово и последвалата престрелка с полицаи беше заснет документалният трилър „Разкрито: Случаят Германците”, чиято премиера беше тази година.