Събития

В сезона на доматите - сиренето поскъпна, а олиото стигна 4 лева СНИМКИ

  28.07.2021 06:00             
В сезона на доматите - сиренето поскъпна, а олиото стигна 4 лева СНИМКИ

Няма повишение на цените на основните храни през последната седмица, сочи официалната справка на земеделското министерство. В магазините в Монтана обаче и клиенти, и продавачи са категорични, че най-търсените през лятото храни всеки ден качват цените си.

Според данните на земеделското министерство брашното в магазините във Враца, Монтана и Видин се търгува по 1,22 лв. за килограм и цената му не е променена спрямо предходната седмица. В Северозапада продължаваме да ядем най-скъпите яйца в държавата. На едро във Враца едно яйце струва 17 стотинки, в Монтана – 20 стотинки, но в магазина могат да се намерят на цени между 28 и 22 стотинки. Все повече хора обаче избират да купуват яйца от бабите на пазара. В Монтана в понеделник – пазарният ден, яйцата се намират на цени между 15 и 20 стотинки.

Олиото вече стабилно гони цена от 4 лева за литър. В магазините в трите областни града то се търгува за 3,82 лв. до 3,61 лв. Цената не се е променила за седмица.

През лятото едно от най-консумираните меса е пилешкото. Килограмът се продава между 5,07 и 4,50 лв. Хората избират и риба за трапезата си, но тя пък е доста скъпа.

Заради повишените цени на енергията хлябът скочи с 5-10 стотинки за самун. Някои пекарни в Монтана обявяват всеки ден промоции на различни видове хляб и продавачите разказват, че в такива дни хората купуват по 5-10 самуна.

„Някой ще рече, че 10 стотинки не са кой знае какво, но на практика всичко вече е доста по-скъпо и тези 10 стотинки се усещат.”, споделят купувачи.

Най-голямата търговия през лятото е на женския пазар в Монтана. Хората предпочитат да купуват от производители, дори и да е малко по - скъпо. Розови домати се намират на цени от 2 до 3,50 за килограм, а краставиците сорт „Гергана” са между лев и два.

В сезона на кайсиите монтанският пазар е буквално наводнен с плодове от Силистра- има за компот, за ракия, дори  специален сорт за конфитюри. Кайсиите за ракия са по лев, компотените между 1,50 лв. и 2 лв. за килограм, а специалните - за конфитюри – 3 лв.

Дините все още са скъпи и се продават по лев за килограм, намират се и ягоди по 5 лева килото.

Хората обаче са най-недоволни от цените на сиренето. Според тях то поскъпва почти всеки ден. Само в малките фирмени магазини на мандри от региона  цените не са променени, а и там сирене може да се купи за  от 7 до 14 лева за килограм.

„Разбирам за хляба, ползват газ, ток, а те станаха скъпи, ама за олиото и сиренето малко не ми е ясно.”, казва възрастна жена, излязла рано, за да пазарува по хладно. Според нея обаче въпреки скъпотията тази година  лятото е по-леко – човек по-малко яде и с килограм сирене и домати може да изкара и седмица.