Събития

Отвъд традиционното! Джаз сред илюстрации в Берковица СНИМКИ

  21.07.2021 09:00             
Отвъд традиционното! Джаз сред илюстрации в Берковица СНИМКИ

Едно различно, вълнуващо и нетрадиционно събитие се проведе в събота, в Ателие 11:11 в град Берковица. Вяра и Мая Бояджиеви, две талантливи сестри, представиха и показаха на аудиторията своите изящни авторски произведения.
Вяра Бояджиевa е илюстраторката, която мнозина в България познават покрай работата ѝ за издателство „Лист". Журито на престижните награди за илюстрация V&A (Лондон) ѝ присъди титлата „Студент илюстратор на 2020 година“ за произведението ѝ „Вълната” от нейна илюстрована книга, вдъхновена от притчата за блудния син. Вяра е възпитаник на Училището по изкуства в Кеймбридж. У нас професионалният ѝ дебют беше преди няколко години с корица към автобиографията на Мая Анджелоу „Мама и аз и мама”. С таланта на Бояджиева са подпечатани и кориците към българските издания на романите „Ето ме” и „Всичко е осветено” от Джонатан Сафран Фоер, автобиографията „Знам защо пее птицата в клетка” от Мая Анджелоу, както и биографичното изследване на Луси Уорсли „Джейн Остин у дома”. А с илюстрациите си към детската книга „Прекрасната Касандра”, писана от Джейн Остин в чест на сестра ѝ, Вяра Бояджиева стана и съавтор на великата английска писателка.
Димитър Сираков и Мая Бояджиева, учител и ученик, ни представиха един нестандартен проект за бас китара и контрабас. На провелото се събитие чухме композиции на Дюк Елингтън, Чарли Паркър, Луис Бонфи и други.
Мая Бояджиева изучава класически контрабас от 6 - годишна възраст. Учи в Консерваторията в Люксембург, както и в НМУ „Любомир Пипков“, София). Започва да се занимава с джаз на 9 години. Димитър Сираков има съществен принос в нейното развитие и напредък на млад музикант. Мая взима участие в джем сешъни в Люксембург и Париж.
Младите момичета получиха цветя и подаръци от името на Кмета на Община Берковица Димитранка Каменова и бяха поздравени за таланта и ентусиазма, с които творят.
Сред гостите на събитието бе и голямата и любима актриса Мая Новоселска, която също се включи с музикални изпълнения.
Под звуците на музика, която достигаше до сърцето, всички ценители и любители на този вид изкуство, се потопиха в магията на изразителните скици на обаятелната Вяра и се докоснаха до един по-различен, но красив и вълнуващ свят.