Събития

С незабравим празник на връх Ком Берковица отбеляза 171 години от рождението на Иван Вазов

  20.07.2021 13:00             
С незабравим празник на връх Ком Берковица отбеляза 171 години от рождението на Иван Вазов

Около 200 любители на планината взеха участие в масовия поход „По стъпките на Вазов“ до връх Ком в събота, организиран за пета година от Община Берковица. Събитието бе посветено на 171 годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.
Деца, ученици, пенсионери, граждани и гости на града от цялата страна приеха предизвикателството на Община Берковица и се включиха в масовото изкачване на върха. Сред ентусиастите бяха и зам.-кметът на Община Берковица Спаска Георгиева, председателят на Общински съвет – Берковица Деян Еленков, служители на Общинска администрация – Берковица, Павлина Филипова - Европейски шампион по биатлон за 2006 година и завоювала 4-то място на Олимпиадата в Нагано през 1998 година.
Сред очарователната природа на Берковския балкан, с дъх на борова гора, вълнуващи гледки и омайни билки, участниците, неусетно и с бодра стъпка, достигнаха до крайната цел. Пристигайки на върха всички ентусиасти получиха заслужени подаръчни пакети, осигурени от Община Берковица.
Под звуците на химна на Република България празникът на върха започна с издигане на националния флаг. В ритуала взеха участие представители от спортните клубове на община Берковица - СК по Биатлон, Ръгби клуб „Балкански котки“, ФК „Ком – Берковица“, Клуб по Приложно колоездене, Карате Джуджицу клуб – Берковица, Клуб по ММА – Берковица. Честта да издигне националното знаме бе оказана на шестгодишния Велислав Захариев от Берковица, двукратен Републикански шампион по шахмат за 2021 година. Малкият Вели, който пише история в детския шахмат у нас, завоювайки до момента в национални и международни турнири 10 купи и 27 медала, за пореден път бе повод Берковица да се гордее с него, който за първи път изкачи връх Ком. С високия си борбен дух шампионът демонстрира покорени върхове не само на шахматното поле, но и извън него. Той получи и специална награда от Община Берковица.
В знак на признателност към делото на големия и достоен българин Иван Вазов, пред барелефа му поднесоха цветя зам. – кметът на Община Берковица Спаска Георгиева и председателят на ОбС – Берковица Деян Еленков.
Прочувствено слово за живота и творчеството на поета, живял, работил и творил в нашия град , където създава и едни от най-силните си творби – стихотворенията „На Ком“ и „Малини“, поемата „Грамада“, повестта „Митрофан и Дормидолски“, бе изпълнено от Калина Петрова, уредник на къща музей „Иван Вазов“ – Берковица.
Празникът продължи с богата литературно - музикално програма. В изпълнение на Патрисия Димитрова прозвуча песента „Моя Страна, моя България“. Деница Любенова изпълни стихотворението „Аз съм Българче“, а Гергана Лазарова, възпитаничка на Обединена Школа по Изкуствата при Народно читалище „Иван Вазов – 1872“ с ръководител – Лариса Симова, разчувства всички присъстващи с ангелския си глас. Чухме и стихотворението „Малини“, като участниците запяха част от него.
Най-малкият и най-възрастният участник в похода получиха специални награди от Община Берковица. Шестгодишната Деница Любенова също получи награда за най-малък участник в тържествената програма.
За празничното настроение на всички се погрижиха и танцов клуб „Бързия“ към Народно Читалище „Иван Вазов 1911“ село Бързия с ръководител Тодор Тодоров, както и фолклорен клуб „Танцувай за здраве“ с ръководител Ирина Найденова. С красивите си изпълнения те успяха да завладеят малки и големи. Под звуците на фолклорните ритми, на 2016 м., празникът завърши с първото най-голямо празнично хоро, изпълнено до сега на връх Голям Ком.
Община Берковица изказва своята благодарност към всички жители и гости на град Берковица, които взеха участие в похода и за пореден път, чрез своята сплотеност, съживиха патриотизма и ни накараха да се гордеем, че сме българи.