Събития

Meteo Balkans: Връхлита ни стихия с порои, гръмотевици и градушки КАРТА

  18.07.2021 16:26             
Meteo Balkans: Връхлита ни стихия с порои, гръмотевици и градушки КАРТА

За опасност от проливни дъждове и гръмотевични бури над Северозападна България съобщават от страницата на Meteo Balkans във фейсбук. Страницата е известна със своите любителски прогнози и предупреждения за опасни метеорологични явления в България и на Балканите.

„Висок циклон ни носи опасност от гръмотевични бури и едра градушка. Позициониран над Западните Балкани, ще дестабилизира атмосферата у нас и ще подсилва конвекцията над нашата страна. Още този следобед атмосферата над Централна Сърбия, част от Западна и Северозападна България e нестабилна и вероятността на изолирани места да се образуват гръмотевични бури и да паднат проливни валежи е голяма.

Гръмотевичните бури ще се образуват около 15-18 часа над Централна Сърбия и част от планинските райони от страната ни, като те бързо ще се организират и ще обхванат голяма площ от Западна и Северозападна България и Румъния.

До края на деня очакваме да се образуват мощни мезо-конвективни системи. Клетките ще са с дълъг живот и ще са активни и нощните часове. Вече образували се, те ще се развиват много бързо, като в зрялата си фаза ще носят интензивни валежи от дъжд ,силна гръмотевична дейност и дори от едра градушка. Процесите ще останат активни и в тъмните часове от денонощието, като на места в оградената част от страната ще има условия за акумулиране на по-големи количества валеж.“, предупреждават от Meteo Balkans.