Бизнес България

Хотелиери разчитат на чуждестранни кадри за летния сезон

  18.07.2021 08:40             
Хотелиери разчитат на чуждестранни кадри за летния сезон

Хотелиерите и ресторантьорите във Велико Търново изпитват остър недостиг на кадри и се подготвят за внос на персонал от трети страни. През Бюрото по труда от бранша са обявили 80 свободни работни места, съобщи БНР.

През юни в заведенията и хотелите във Велико Търново са наети 80 човека, толкова са и свободните работни места, сочат данните на Бюрото по труда. "COVID кризата, с освобождението на персонал, както и работата по курортите в летния сезон, допълнително обостри недостига", коментира председателят на областната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Петър Стефанов.

„Търсенето е много голямо, съответно скачат и заплатите. Това след себе си води и покачване на услугата, която ние предлагаме“, каза още Стефанов. Той посочи, че е подал документи в Агенцията по заетостта и чака да наеме двама готвачи от Киргистан, защото не може да намери кадри. 

В същото време стана ясно, че хотелите у нас са пълни с български туристи, но няма кой да ги обслужва.

На 3% е намаляла безработицата във Велико Търново, каквото беше нивото през лятото на 2018 г.. По мерките за насърчаване на бизнеса през юни са подкрепени 114 фирми от региона.