Избори Събития

Александър Симов, БСП за ИТН: Смениха управлението от джипа с управление от телевизора

  17.07.2021 09:00             
Александър Симов, БСП за ИТН: Смениха управлението от джипа с управление от телевизора

В политиката е важен диалогът, а Слави Трифонов и компания за пореден път го отказват

 

„Не вярвам, че някой от гласувалите за Слави Трифонов е гласувал за Николай Василев и за политиката, която днес на пресконференцията той се опита да защити. Политика до такава степен дясна в икономическите си измерения, че вероятно и другите български десни партии вече не я споделят, защото в ситуация след ковид криза, когато икономиката трябва да се възстановява, той говори за балансиран бюджет. Това води след себе си всякакви други проблеми като социални разходи и съкращаване, за да се балансира този бюджет. Кой точно от гласувалите за Слави е гласувал за този мрачен неолиберализъм?“. Това попита депутатът от „БСП за България“ във Враца Александър Симов в ефира на България он еър като допълни: „В политиката е важен диалогът, а Слави Трифонов и компания за пореден път го отказват. Сменихме управлението от джипа с управление от телевизора. Няма как да се получи подкрепа за това, нищо не отговаря на реалните проблеми на България.“

По думите на Симов проблемът е с приоритетите на партията „Има такъв народ“ и ако Слави Трифонов ги бе обявил преди изборите, то ИТН нямаше да има този резултат. 

„На фона на цялата социално-икономическа криза, която се наблюдава в България, ние започваме да говорим за концесиониране на магистрали, за приватизацията на ББР. В същото време не чухме нищо за увеличение на заплати, както и за промяна на модела на здравеопазването“, коментира социалистът.

„Аз имам силни подозрения, че това е подмяна на голямото желание на много български граждани за промяна. Подмяна, защото не само че не се сменя подхода на управление, но и вкарваш България в спиралата на крайно дясна икономическа политика, която е последното нещо, от което България се нуждае“, каза още Симов.

Той бе категоричен, че ако третият мандат бъде връчен на БСП, няма да бъде обявявано по Фейсбук или представено по телевизионен начин какво правителство ще предложат. „БСП е партия, която има демократични процедури. Ще обсъдим какво да правим на заседание на Националния съвет“, обясни Симов като по този повод попита на какъв форум на партията предложеният от ИТН кабинет е бил обсъден. „Има ли демокрация в “Има такъв народ“?“, зададе още въпроса  социалистът.

В предаването “Денят он еър“ Александър Симов изрази следното притеснение: „Три месеца ние живеем с медийната легенда за партиите на протеста. С обявяването на кабинета по този начин, обаче, през телевизията и тази илюзия беше разрушена. Оказа се, че има три партии, които не съм сигурен по какъв начин, кога и дали изобщо са комуникирали някога по темата за управление. За да гледат в обща посока се изисква да направят един открит диалог и да си уточнят приоритетите“, обясни той.

Александър Симов посочи, че БСП ще очаква подкрепа от всеки, който види приоритетите на кабинет, когато левицата представи такъв. „Който види идеи, тъй като ние ще ги представим съвсем официално, и който иска ще ги подкрепи. Ние ще се опитаме да проведем и разговори с всички, които се интересуват. БСП е партия отворена към диалог и ще отправим своите покани за такъв.“ Той допълни, че президентът решава на кого да връчи третия мандат – той трябва да посочи партията, която според него има най-голям шанс да направи правителство.  

На въпроса ще бъде ли предсрочно освободен Иван Гешев, Александър Симов отговори: „Това е нещо, което искат вероятно 75% от българския народ, но в този състав на ВСС едва ли ще бъде освободен. Това трябва да бъде една от големите цели на всяко следващо управление. Иван Гешев вече не става за този пост, той трябва да бъде отстранен“, категоричен бе социалистът.

Той описа част от основните причини за резултата на БСП на изборите: „Голяма част от проблемите, които удариха БСП на 4-ти април, ги идентифицирахме още тогава, но истината е, че нямахме време да се задействаме да решим част от тях. БСП е в много лошо организационно състояние поради много причини, част от които са вътрешни конфронтационни, но и атака отвън помогна структурите ни да са в насипно състояние. Също така подценихме и силата на медийната атака срещу БСП“, обясни социалистът като добави, че в момента левицата има много по-големи проблеми за решаване, отколкото да се иска оставка на лидера.

Според мнението на Симов БСП трябва да си даде ясна сметка за няколко неща: „Първо отговорността, която стои пред нея, дори и като трета сила. Ситуацията в държавата е такава, че не можем да си позволим допълнителна нестабилност. И най-важното – пред нас стои въпроса как да оздравим своите организации“, завърши социалистът.