Лайфстайл

Как да спестите пари, ако получавате малка заплата

  31.07.2021 16:20             
Как да спестите пари, ако получавате малка заплата

Ежедневно харчим пари както за всякакви дреболии, така и за големи и важни неща като кредити, сметки и сериозни покупки за домакинствот ни. И често заплатата ни свършва толкова бързо, че дори не успяваме да я разпределим.

Разбира се, в такава ситуация спестяванията идват на помощ. Но тук можете да се сблъскате с друг проблем: не всеки успява да спести пари. За щастие, най-трудната част от спестяването е началото, т.е. решението да започнете да пестите.

Ето и няколко начина това да се случи дори и ако получавате ниска заплата.

1. Контролирайте разходите си

В днешно време е много по-лесно да се контролират разходите: в мобилните приложения на банките можете веднага да видите за какво харчите най-много пари. Изберете няколко категории, в които ще се поглезите (тук не се включват задължителните разходи), а в останалите се опитайте да редуцирате.

Да, трябва да правите жертви, но те няма да са огромни: просто ще се научите да харчите умерено.
Например, може да намалите посещенията в ресторанта.
Планирайте бюджета преди заплатата си. Когато имате ясна представа за какво точно ще похарчите парите си, просто ще забравите за спонтанните разходи.

2. Отделете желанията от нуждите си

Тази точка е неразривно свързана с предишната и си струва да ѝ се обърне специално внимание от хората, които са почитатели на импулсните покупки.
Със сигурност постоянно си харесвате нещо ново. Но ако искате да спестите пари, подобрете финансовата си грамотност и отделете желанията си от нуждите. Преди да похарчите пари за даден артикул, запитайте се дали наистина ви е необходим.
Отначало ще бъде трудно да откажете, но в бъдеще ще си благодарите за своята твърдост и издръжливост.

3. Опитайте се да не вземате пари назаем

Ако е възможно, опитайте се да избягвате заемите. Но ако все пак ви се налага да вземете пари назаем от финансова институция, старайте се да погасявате задълженията си в срок, за да избегнете натрупване на лихви.

4. Открийте спестовна сметка

Искате ли да управлявате финансите си компетентно? Отворете спестовна сметка. Внасяйте в нея около 10% от заплатата си всеки месец. Само след шест месеца ще видите резултата.

5. Спестете пари в брой

Днес повечето от нас използват банкови карти и това е много удобно. Но в случая не усещаме колко бързо харчим парите си.

Използвайте стария и доказан метод: когато получите заплатата си заделете 10% от нея в хартиен плик. Използвайте тези пари за лични нужди. Това ще ви предпази от необмислени разходи и ще ви помогне да спестите пари, пише actualno.com.

6. Опитайте се да намалите сметките си за ток

Плащането на комунални услуги е включено в списъка на необходимите разходи и ако си мислите, че не можете да спестите от тях, грешите. Има вариант да намалите поне сметката си за ток.
Изключвайте телевизора, когато никой не го гледа. Не оставяйте крушките да светят, когато не сте в стаята.

7. Използвайте кешбек

Друг вариант е връщането на пари в брой. Процентът от всяка покупка се връща във вашия акаунт. Най-удобното решение ще бъдат банковите карти с кешбек: най-често банките предлагат ежемесечно на клиента да избира категории, в които кешбекът ще бъде увеличен, има и процент, който се връща по подразбиране. До края на месеца ще можете да спестите върнатите пари.