Избори Интервю Събития

Тома Томов: Някой трябва да освободи БСП от Корнелия Нинова

  14.07.2021 16:05             
Тома Томов: Някой трябва да освободи БСП от Корнелия Нинова

Георги Александров

Бившият депутат и коалиционен партньор на БСП Тома Томов обяви в ексклузивно интервю пред „Конкурент“, че БСП се намира на смъртния си одър и ако някой не освободи партията от лидера й Корнелия Нинова, то 130-годишната лява партия ще загине. Той е бивш прокурор на Оряхово, депутат и коалиционен партньор на БСП, в момента е лидер на партия „Европейска сигурност и интеграция“.

Г-н Томов, повод да говорим е крушението, което постигна БСП на парламентарните избори на 11 юли. Според Вас на какво се дължи изключително слабия резултат?

За човек, който от дълги години се занимава с политика – тъй като политиката за хората като мен е диагноза, положението се дължи на един-единствен човек: председателят на БСП Корнелия Нинова. Смятам, че тя умишлено води партия със 130-годишна история до този колапс. Сигурен съм, че тази жена е обещала някъде и на някого, че ще доведе до края единствената лява, тежка и оцеляла партия с толкова дълга история в Европа. Това е, което е БСП в момента, е тъжно…

Вероятно имате някакви доказателства, за да отправяте толкова тежки обвинения?

Никой не може да има доказателства в тази посока. Но през последните дни водя разговори с колеги, които са били на отговорни постове в БСП, с хора, които познават политиката. В последните месеци и дни се затвърждава мнението, че Нинова е обещала на някого да довърши партията. Вижда се, че добре си върши работата в тази посока. Даже заслужава и награда!

Резултатът от последните избори от 253 088 гласа в национален мащаб не е ли унизителен?

Още по-голямото унижение предстои, ако тази жена не бъде изведена от „Позитано“ 20. Казвам „изведена“, защото тя по достоен начин няма да си тръгне от партийната централа. Ще цитирам думите на Георги Гергов: „Тя се е обградила с едни треторазрядни хорица, същества“… Според мен те са петоразрядни вече, ако се гледат резултатите от последните избори. Тези същества мишкуват и са готови на всичко, за да остане председателката, защото имат интерес да получават от нея.

Смятате ли, че има сили в БСП, които да извършат тази промяна?

От около седмица ми се обаждат много хора, които са сериозно притеснени за бъдещето на БСП. Те са в ужас, защото не виждат нормален и диалогичен начин да сменят тази жена, която съсипа партията. Ако продължа размислите си, ще трябва да кажа, че разпадът на БСП води до политическия ужас, който се стоварва върху България. На страната й предстоят кошмарни дни – в социалната, финансовата, здравната система, защото вече се усеща до какво ще я доведе Слави Трифонов.

Намеквате за политическа криза ли?

Можем да се обзаложим, че България я очаква политическа катастрофа. Тя ще се случи, защото не се вижда стабилна партия с достатъчно мнозинство, което да консолидира обединение и да излъчи стабилно правителство. Точно в това беше ролята на БСП. И ако Нинова беше добър ръководител след 12 години в опозиция, тя щеше да изведе партията към победата на парламентарните избори. А виждате какво се случи на 11 юли - БСП трепери за третото си място! Корнелия Нинова направи така че БСП да няма 80 депутати, а партията вместо да управлява България, да бъде хвърлена във вакуум, от който излизане няма. Безотговорното управление на председателката ще доведе до национална политическа катастрофа.

Тежки думи отправяте. Да напомня, че когато вие бяхте депутат, БСП имаше 5 народни представители във Врачанско. А сега трепери за единствения си депутат?

Скоро няма да има нито един. Аз не знам дали някой човек във Враца и областта познава този, който стана депутат сега. Как се казваше… Симов.

Реденето на листите май също доведе до този слаб резултат?

Има една грозна история с Весела Лечева. Ако някой журналист успее да разрови истината около тази история, ще лъсне цялата същност на другарката Нинова. Как реди листите, как раздава първите места… дано колегите ви във Велико Търново успеят да разровят тази мръсна история.

Намеквате за нещо под масата ли?

Не мога да твърдя нищо, за което нямам доказателства. Който познава великата българка Весела Лечева ще се съгласи с мен, че без да прави нищо, тя щеше да спечели един мандат в избирателния си район, а ако беше работила… Има доста спекулации за това какво е предизвикало напускането на Лечева на листата.

Възможно ли е това да е практика?

Те за практика в цялата страна. Вакуумът, в който попадна БСП, е проблем за България. Вместо да има 80 депутати и да формира мнозинство около тях като незаобиколим фактор в парламента, Нинова „спечели“ 30 мандата и успя да е нежелана от никого.

Какво е решението тогава?

Аз смятам, че на тази жена трябва да бъде извършен граждански арест и тя да бъде изведена от партийната централа на „Позитано“ 20. Да бъде поканена да напусне. Ако я оставят сега, тя ще си скалъпи победата и на следващия конгрес, благодарение на мишоците около себе си. И на следващите избори, независимо кога са те, БСП ще стигне до 18 мандата. Вярвам, че в партията има достойни хора. Костадин Паскалев е един от тях и в негово лице виждам лидерът, който може да изведе партията от тежката ситуация, в която се намира, благодарение на Корнелия Нинова.