Свят

Китай осъди съвместното изявление на лидерите от Г-7

  14.06.2021 14:48             
Китай осъди съвместното изявление на лидерите от Г-7

Китай разкритикува съвместното изявление на ръководителите на страните членки на Г-7 (САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония), които в рамките на срещата си през уикенда нахокаха Пекин във връзка с редица въпроси и го окачестви като намеса в китайските вътрешни работи, предава "Ройтерс".

Вчера ръководителите на страните членки на Г-7 приканиха Китай да спазва правата на човека в населената предимно с мюсюлмани област Синцзян, призоваха Хонконг да запази висока степен на автономия и подчертаха значението на мира и стабилността в Тайванския проток. 

В отговор, посолството на Китай в Лондон заяви, че е силно недоволно и решително се противопоставя на изопачаването на фактите във връзка със Синцзян, Хонконг и Тайван, което само разкривало "зловещите намерения на няколко страни като САЩ".

"Докато COVID-19 пандемията все още се разпростира, а глобалната икономика е бавна, международната общност се нуждае от единство и сътрудничество на всички страни, а не от политика на силата тип "клика" за посяване на разделение," добавиха от посолството.

"Китай е миролюбива държава, която се застъпва за сътрудничество, но също така има и своите червени линии," настояха още от китайското посолство в Лондон.

"Във вътрешните работи на Китай не трябва да има намеса, репутацията на Китай не трябва да бъде очерняна, а интересите на Китай не трябва да се нарушават", добавят още от китайското дипломатическо представителство в Лондон.

"Ние ще защитим решително националния си суверенитет, сигурност и интереси и решително ще се борим срещу всякакви несправедливости и посегателства, наложени на Китай", се подчертава още в позицията.

"Г-7 трябва да направи повече за насърчаване на международното сътрудничество, вместо изкуствено да създава конфронтация и търкания," изтъкнаха в заключение от китайското посолство.