България

Доц. Кунчев: За да сме спокойни наесен, трябва да се засили темпът на ваксинацията

  11.06.2021 13:11             
Доц. Кунчев: За да сме спокойни наесен, трябва да се засили темпът на ваксинацията

Ваксинирането върви добре. Правят се между 20 и 25 хиляди имунизации дневно, но това не е достатъчно като темп, за да сме спокойни наесен. Това коментира пред БНТ главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той каза, че е оптимист по отношение на лятото и през следващите 2-3 месеца ситуацията вероятно ще бъде добра, освен ако не възникне някой съвсем нов вариант или щам, който да има различни качества, но през лятото това е малко вероятно. Към момента у нас няма потвърден случай на индийския щам.

Доц. Кунчев обясни, че трябва да се засили тепмът на ваксиниране, за да може да сме подготвени наесен. "Подготвени означава 70-75%. Ако искате можем да направим експеримент- някой от вашия екип да тръгне с мен, ако до 15 минути не получи имунизация, си хвърлям оставката, където искате, "зелени коридори", общопрактикуващи лекари, РЗИ, парк, няма друга страна в Европа, която да го осигурява толкова достъпно. Ако работим с този темп, излишък на ваксини ще има, но все още не се унищожават остатъци", добави доц. Ангел Кунчев.

Той увери, че ваксините се съхраняват добре и хората могат да бъдат спокойни.По думите му ситуацията в Европа е чудесна, но не и в Азия. Индийският е най-разпространеният щам, в Индия са регистрирани 100 хиляди случаи само за ден.“ В момента ситуацията в страната е под контрол, пътят към нормалния живот е имунизацията. Основната причина за високата смъртност е ситуацията с нашата нация", заяви доц. Ангел Кунчев.

По повод отпадането на маските на закрито, доц. Кунчев  това няма да важи там, където има струпване на хора, няма да важи за всички обществени места. Носенето на маските на закрито,. Той даде за пример, че носенето на маски може да отпадне например за фризьорските салони. По думите му продължават споровете на здравните власти кое и как да бъде разписано в заповедта.“При ниските стойности на заболяването смятаме, че е приемлив рискът хора, които са имунизирани в малки колективи, например във фитнеси, да не носят маски. За градския транспорт и големите обекти няма да отпадне. Надяваме се вирусът да се самоограничава", допълни доц. Ангел Кунчев.

Той коментира и казуса с освобождаването на проф. Кантарджиев така:

"Има правна, юридическа страна, но от човешка гледна точка му благодаря, година и половина той не знаеше какво е работно време, ситуацията е неприятна", каза още доц. Ангел Кунчев.
 Жена уби гаджето си, искат й тежка присъда
„Обсебено от дявола“ момче отвлече 9-г. момиче, започна да го съблича и...
Почистват открития канал в Берковица
Цели 6 години Фицата строи фамилната си къща
Две оферти за Любен Любенов
Фолклорен събор стягат в Ружинци