Бизнес Събития

Над 1 000 души изпратиха Любчо Чомаковски

  11.06.2021 08:42             
Над 1 000 души изпратиха Любчо Чомаковски

Над 1 000 души изпратиха Любчо Чомаковски, а погребението на един от най-големите земеделски производители в Северозапада вчера се превърна в най-тъжното събитие в родното му село Търнава през последното столетие.

Врачанският митрополит Григорий дойде навръх Спасовден, за да опее благодетеля и да измоли божията милост за упокой на душата му. Най-тъжният християнски обичай се състоя храм  „Св. ап. и ев. Лука“ в село Търнава и събра на едно място депутати, кметове и обикновени хора, дошли да отдадат последна почит на големия човек.

Любчо Чомаковски почина на 8 юни след дълго боледуване на 77-годишна възраст.

Поклон пред светлата му памет!

 

Любчо Чомаковски е завършил ВИММЕСС „Ангел Кънчев“-Русе и е специализирал в Русия. През времето на комунизма започва работа като главен инженер в местното ТКЗС в Търнава, след което става председател на АПК. По-късно заема длъжността директор на ДАП – Бяла Слатина. При неговото управление държавното предприятие става първенец по успехи в страната. Цял живот се е занимавал със земеделие и е един от основните почитани земеделци в областта. През 1993 година започва работа като председател на кооперация, а след промените става арендатор. Опитът, уменията и мъдростта, които е натрупал от кооперацията е прехвърлил в управлението на арендаторския бизнес. Той беше от най-старите стожери в земеделието, които са продължили да се занимават с това, което могат и обичат. Преминал е през всички преходи и бе успял да запази доброто си име през всичките години.

През 2013 г. инж. Любчо Чомаковски беше удостоен със званието „Почетен гражданин“ на Бяла Слатина. Високото отличие му беше присъдено заради активната му обществена дейност и щедрото дарителство. Преди години е бил награден и за работодател  №1 на България за малък частен бизнес, разкрил най-много работни места по програми и мерки за заетост.

Любчо Чомаковски беше човек, който се грижеше за красотата в селото и правеше паркове. Близките му го определят, като добър естет и човек обичащ красивото. През целия си съзнателен живот милееше за родното си село и всеки ден се стараеше да го направи по-добро място за живеене. Неговата най-голяма опора в живота винаги е била прекрасната му съпруга Цветана Чомаковска.

Негови достойни наследници са двамата му сина, които също са много успешни бизнесмени. Единият е Николай Чомаковски – собственик и управител на една от най-успешните фирми от строителния бранш в страната „Пайп Систем“ и Стилиян Чомаковски – Един от най-успешните земеделци от Северозапада, който съчетава умело земеделието и финансите – едновременно е зърнопроизводител и финансист с усет към бизнеса, с голям опит в сделките на Българската фондова борса и международните финансови пазари.