Свят

Чудо: Създадоха летящ автобус, който вдига скорост от 530 км/ч ВИДЕО

  10.06.2021 15:54             
Чудо: Създадоха летящ автобус, който вдига скорост от 530 км/ч ВИДЕО

Разработчиците на модерни превозни средства често се обръщат към устройства от миналото, съживявайки ги на ново технологично ниво.
Американският стартъп Kelekona (Ню Йорк) е представил концепцията си за междуградски летящ автобус, който прилича на дирижабъл, задвижван от електричество и готов да превозва до 40 пътници.
Малките летящи градски таксита, способни да превозват до двама пътници, на практика се превръщат вече в реалност в няколко града по света. Концептът на Kelekona обаче предвижда превоз на голям брой пътници между градовете.
Общата товароносимост на електрическия дирижабъл Kelekona ще бъде 4500 кг, устройството ще може да извършва вертикално излитане и кацане и да достига максимална скорост от около 530 км / ч.
Композитни материали и авиационен алуминий ще бъдат използвани при производството на корпуса с форма на капка на "летящия автобус“. Дизайнът на устройството е направен под формата на леко сплескана капка със сферична предна и изтъняваща се задна част.
Електрическият дирижабъл на Kelekona се задвижва от четири двигатела, които са способни да променят оста на закрепване и вектора на тягата, позволяващо вертикално излитане и след това преминаване към увеличаване на хоризонталната скорост на полета.
Акумулаторните блокове на устройството са подвижни, което ще осигури значително увеличаване на автономността на полета, намалявайки времето за подготовка преди полета.
Стартъпът Kelekona е основан от бивши служители на такива водещи световни компании като Ford, GM, Tesla, Hyperloop, Delphi и дори NASA.
Към днешна дата не са известни подробните технически спецификации и не се съобщава за капацитета на батерията на летящото превозно средство. Няма информация за сроковете и плановете за по-нататъшното развитие на концепта./ Блиц