Свят

В Гърция COVID ваксините стават законно задължителни

  10.06.2021 15:27             
В Гърция COVID ваксините стават законно задължителни

Работодателите могат законно да забранят на служителите си да бъдат на работното си място, ако откажат да се ваксинират срещу К-19, предават световните осведомителни агенции.
В изказване по общественото радио ERT професорът по конституционно право Андонис Манитакис заяви, че "всяка мярка, която се счита за необходима за опазване на общественото здраве - и която е подкрепена от комисията по здравни експерти - е законна".
Манитакис не се съгласи с коментарите на министъра на развитието Адонис Георгиадис, който заяви, че частният бизнес трябва да има право да уволнява работници, които отказват да бъдат ваксинирани срещу вируса.
"Уволнението на неваксинирани работници би било крайна мярка. Подобна политика не е нито необходима, нито законна ", каза Манитакис. Той дори добави, че компаниите могат законно да разделят ваксинираните и неваксинираните работници - например на смяна или етаж.
Въпреки това компаниите могат законно да изискват ваксини като условие за работа, каза професорът по конституционно право.