България

Маските падат, вижте къде

  10.06.2021 11:39             
Маските падат, вижте къде

Махат маските за имунизирани на някои места от понеделник, когато се очаква да излезе и заповед за това. Това стана ясно на брифинг пред Министерството на здравеопазването. 

"Oбмисляме падане на маските в зали за спорт, фитнеси, малки търговски обекти, малки трудови колективи, но само където всички са имунизирани", каза той.

Маските ще останат в рисковите зони - големите търговски обекти, административни сгради, каза на брифинга заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Според него ситуацията в страната трябва да се нормализира, а процесът по имунизация - да се стимулира.

„Ще бъдем внимателни в стъпките. В зависимост от епидемиологичната обстановка ще предприемаме различни действия. Към този момент не се предвижда отпадането на маските в градския транспорт”, казва още той.

Зам.-министърът подчерта, че облекчаването на противоепидемичните мерки идва заради спада на заболеваемостта от COVID-19 у нас. Тя вече е 43 души на 100 хиляди население.

Златанов коментира и как ще се доказва имунизацията. „Това ще става със сертификат. Не мисля, че ще бъде проблем. Работещите и ваксинирани в малки магазини няма да носят маски. Посетителите ще бъдат с маски, независимо дали са имунизирани или не”, поясни зам.-здравният министър.