Интервю Събития

Владимир Сираков: Прокуратурата трябва да защитава хората

  05.06.2021 12:30             
Владимир Сираков: Прокуратурата трябва да защитава хората

Обществото иска от нас бърза и адекватна реакция, а медиите – точна информация, казва окръжният прокурор на Враца

 

АВТОР: Георги Александров

 

Владимир Сираков е роден във Враца. Завършил е висшето си юридическо образование в УНСС – София. В периода 2005-2012 г. е разследващ полицай в ОД на МВР - Враца. След конкурс заема поста прокурор в Районна прокуратура – Оряхово, където работи до 2015 г. Награден е с грамота за работата си като наблюдаващ прокурор по досъдебното производство за наводнението в Мизия. Между 2015 и 2020 г. е прокурор в Районна прокуратура – Враца. Встъпва в длъжност като окръжен прокурор на Враца на 22 декември 2020 г. Повод за това интервю, направено екслузивно за „Конкурент“, са първите 6 месеца от мандата му като административен ръководител.

 

Г-н Сираков, изминаха 6 месеца от избирането Ви за административен ръководител в Окръжна прокуратура - Враца. Какво успяхте да свършите в този период?

Изминалите шест месеца бяха предизвикателни в професионален план, тъй като оглавих Окръжна прокуратура – Враца във време, белязано с концентрация на тежки криминални престъпления. Това наложи вземането на бързи решения и носенето на голяма отговорност. Знаете, че съвсем в началото на моя мандат, през месец януари в Мездра бе причинена смъртта на малолетно лице. По случая имаше голям обществен интерес, включително с оглед възникналите след него действия на лица от града, спрямо дома и автомобилите на лицето, привлеченото в качеството на обвиняем. Наложи се да действаме бързо и решително както по отношение на разкриването на причините за настъпилата смърт на детето, така и по отношение на хулиганстващите лица, за да не допускаме повишаване на напрежението в Мездра. Мисля, че с колегите прокурори, разследващите органи и служителите на МВР доказахме, че можем да вземаме адекватни мерки при стриктното спазване на закона.

Последва ПТП в Бяла Слатина, при което едно лице почина, а други две бяха ранени. Водачът бе задържан и привлечен в качеството на обвиняем за умишлено причинена смърт и телесни повреди при управление на МПС. Случаят изведе на преден план необходимостта от обществено обсъждане и законодателни промени във връзка с направените от главния прокурор на Република България Иван Гешев предложения за промени в Наказателния кодекс за завишаване на наказанията за причиняване на смърт след употреба на алкохол и наркотични вещества при управление на МПС. Допълнително напрежение във Враца донесе смъртта на младата майка и причиненото телесно увреждане на детето й, което се случи на 20 април. Само два дни по-късно психично болен мъж уби свой съсед в с. Манастирище. Тези случаи, а и други, които нямаха подобна обществена реакция, показват, че районът на Окръжна прокуратура – Враца може да се определи за тежък откъм криминогенна обстановка. Това налага влагането на голям труд от страна на прокуратурата и разследващите органи, за да може обстановката в региона да бъде спокойна за хората.

Успоредно с тези събития от началото на годината заработи окрупнената Районна прокуратура – Враца, в която се „вляха“ териториалните отделения на бившите районни прокуратури в Козлодуй, Оряхово, Бяла Слатина и Мездра. Това беше още едно предизвикателство, което с новоизбрания районен прокурор Камен Каменов, считам, че успяваме да преодолеем. Към настоящия момент Районна прокуратура – Враца работи добре, като без съмнение има неща в нашата обща работа, които следва да подобряваме. В началото на мандата сме и можем да постигнем още от заявеното от нас в концепциите, които сме представили пред Висшия съдебен съвет.

Каква оценка бихте си поставили за този период?

Не бих искал и не мога да си поставям оценка. За мен е важно аз и моите колеги да си вършим работата. До настоящия момент в персонално качество съм се стремил да го правя честно и отговорно. Важно е хората да усещат, че вършим работата, за която сме избрани с моите колеги. Целта ми е да повишим доверието на гражданите персонално по отношение дейността на окръжната и районната прокуратури в Враца, но за това следва да постигаме резултати. Всяко престъпление засяга не само отделния човек, който е пострадал, но и цялото общество. Затова във всеки отделен случай следва да имаме бърза и адекватна реакция. Споделих в концепцията си, с която кандидатствах за настоящата си позиция, че като прокурори следва да сме повече ангажирани с пострадалите от престъпления лица. Смятам, че дължим тази активност на хората от нашата област Враца, които от началото на прехода страдат от високите нива на престъпност в региона. Само от действията ни зависи да накараме съгражданите да ни вярват.

Поехте ОП - Враца в тежък период с няколко тежки криминални престъпления. Направи впечатление бързата реакция, съвместно с полицията, която показа на медиите свършената работа по разкриване на престъпленията. В тази връзка какво става с кървавия инцидент във Враца, при който жена е била намерена мъртва, а край нея невръстното й дете в агония?

Разследването по досъдебното производство продължава. За щастие животът на детето бе спасен от медиците в столична болница. В хода на разследването бяха събрани доста доказателства, включително изготвени голяма част от необходимите експертизи. Няколко различни версии се проверяваха, но към настоящия момент може би с най-голяма тежест е тази, според която майката е направила опит да умъртви детето си, а след това се е самоубила. Доводи за това са установената обстановка в жилището при извършения оглед на местопроизшествието, както и следите по ръцете и тялото на починалата, които навеждат на нейното желание да се самоубие и по други начини, преди да нанесе смъртоносното нараняване.

Що се отнася до това, че от началото на моя мандат Окръжна прокуратура - Враца е отворена към медиите, това има една основна цел. А тя е обществото да бъде максимално осведомено за всеки значим случай, разбира се до там, докъдето това няма да се попречи за разкриването на обективната истина по конкретното дело. Хората имат „глад“ за информация. В днешните дни социалните мрежи дават достъп до всякакви съждения, включително до т.нар. „фалшиви новини“. Авторитетът на нашата институция и споделената от нас информация следва да вдъхва истинност в потока от новини, да отсее вярното от измислицата, да даде сигурност на гражданите, че по всеки случай се работи и стремежът е престъплението да бъде разкрито, а извършителят – предаден на съд. Само така можем да сме полезни на хората. В тази насока посещението от моя страна или от дежурен прокурор на съответното местопроизшествие дава сигурност, че има пряка ангажираност в отделния случай, че ще се положат максимални усилия за разкриване на обективната истина. Вярно е, че с колегите ми сме призвани да браним внесените от нас обвинителни актове в съдебната зала, но успоредно с това, като „ръководители“ на досъдебната фаза от разследването имаме своята отговорност за качественото събиране на доказателства.

Прокуратурата внесе обвинителния акт за убийството на 8-годишно дете в Мездра. Каква е съдбата на друг кървав инцидент - от Манастирище, където мъж с психични проблеми уби свой опонент? На какъв етап е разследването за смъртта на д-р Иван Кръстев, началник на АГО във Враца?

Вярно е, че в един сравнително кратък срок от 4 месеца, разследването по воденото досъдебно производство за настъпилата смърт на 8-годишното дете в Мездра завърши с изготвяне на обвинителен акт. По този повод следва да се отбележи голям обем от работа, която свършиха наблюдаващият прокурор, водещият разследването следовател при Окръжен следствен отдел - Враца, както и останалите колеги от Мездра и Враца. Дължа им признателност за положените усилия за разкриване на обективната истина в едни сложни условия, в които самата прокуратура и разследващите органи бяха подложени на натиск в началото на разследването. В крайна сметка успяхме убедително да съберем доказателства за това, което се е случило. Никой не може да върне живота на това невинно дете, но близките знаят, че всичко, което трябваше да се направи, беше сторено.

По отношение на убийството в с. Манастирище разследването продължава. Знаете, че се касае за извършител, страдащ от психично заболяване. Въпреки скептицизма на част от хората, че това обстоятелство ще е основание лицето да бъде пуснато на свобода, едва ли не веднага след неговото задържане  и към настоящия момент, то е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, поискана от наблюдаващия прокурор при ОП-Враца и постановена от Врачанския окръжен съд. Ясно следва да се заяви, че това лице е привлечено в качеството на обвиняем. Обвиняемо лице има и за смъртта на д-р Иван Кръстев. Обвинението е по чл.123 от НК – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност. Там разследването е в своя край, като събраните материали се предявяват на страните. Предстои изготвяне и внасяне на обвинителен акт в съда.

Докъде стигна работата по преписка, образувана от ОП - Враца след публикация на „Конкурент" за незаконни гаражи край бл. 12 в ж.к. „Дъбника"? А истина ли е, че сред нарушителите има хора, които би трябвало най-стриктно да спазват закона, примерно: служители на звено „Съдебна охрана" и на Затвора във Враца?

Веднага след Вашата публикация за поставени гаражни клетки и нерегламентирано паркиране в района на бл.12 в ж.к. „Дъбника“ Окръжна прокуратура – Враца образува преписка по реда на надзора за законност. Стремежът ми е да следя публикациите в местните медии и да се сезирам от тях, защото вие най-добре познавате проблемите на нашата общност. Въпреки изпратените писма до Община Враца, до настоящия момент не получаваме удовлетворителни отговори от страна на общинската администрация. Искам ясно да заявя, че подобно отношение спрямо извършвани проверки от страна на прокуратурата няма да се толерира. Нашата задача е да се установи има ли нарушение на закона, ако има – кое лице го е допуснало и чия е отговорността за това. Ако сред нарушителите на закона има хора, каквито вие споменавате, следва да сме още по-безкомпромисни. Не може да има усещане, че заемането на съответна длъжност позволява да се вършат незаконни неща. Проверките по надзора за законност имат за цел да се установи законосъобразност на действията на общинските и областната управи. В рамките на нашите правомощия в кратки срокове ще се извършат допълнителни проверки на работата на общинската администрация в Враца, защото незаконното строителство е проблем, който отдавна следва да бъде решаван с видими резултати. Вярвам, че имаме разбиране от кмета на Община Враца, особено що се касае за проблемите в големите жилищни квартали на града. То обаче следва да бъде подплатено с действия от страна на длъжностните лица при общината. Спазването на закона е задължение за всички граждани, а контролът от длъжностните лица от всички  общини на област Враца следва да е на съответното високо ниво.

Вярно ли е, че преди да поемете ОП - Враца институцията почти не е работела по икономически престъпления и данъчни измами?

Няма да скрия, че обемът на икономическите и корупционните дела, водени в ОП - Враца, не е на нивото, което може да бъде. Причините за това са комплексни. От една страна, за разкриването на такива престъпления следва да има добра оперативна работа от службите в МВР и ДАНС, както и съответни сигнали от териториалните структури на НАП. От друга - ние следва да имаме по-активна роля в работата си, включително колегите от районните прокуратури, при събиране на данни за престъпления от компетентността на окръжната прокуратура, да ги изпращат своевременно. И все пак, тежестта за установяване на данъчни и корупционни престъпления е в структурите на полицията и другите местни специализирани служби. Вярвам в техния потенциал и виждам, че имат активност в това направление. От моя страна мога да им гарантирам мобилизация и готовност за резултатни действия в този аспект от работата.

Направи впечатлениe бързата реакция на ОП - Враца при тежки криминални престъпления. Дали да очакваме подобна реакция от държавното обвинение и при други не толкова тежки престъпления?

Радвам се, че успяхте да видите и да оцените тази бърза реакция. Тежките престъпления са стрес за обществото. В нашата област, а вероятно и в цялата страна, хората преживяват тези събития и следва да получават информация за случилото се адекватно и бързо. В тази връзка са и нашите действия. Никога не съм смятал, че има по-тежки или по-леки престъпления. Всяко такова деяние засяга човека. Поради това вярвам, че с колегите ми следва да действаме решително. Обществото има своите изисквания. Всеки извършител на престъпление, за чиято виновност считаме, че сме събрали доказателства ще бъде изправен пред съд. Именно съдът в крайна сметка ще реши дали е виновен или не.

На интервюто пред ВСС, преди избора Ви за окръжен прокурор, обещахте да отворите ОП - Враца за медиите. Какво свършихте в тази посока и дали сте доволен от направеното досега?

Знаете, че до настоящия момент дейността на ОП - Враца по отношение на медиите се изразяваше основно в изготвяне на прессъобщения. Нашата работа изисква друг тип комуникация, защото начинът на достигане на информация до хората се променя. Голямата част от тях се информират в интернет, социалните медии, телевизия. От началото на мандата се старая да има пряк контакт между мен, като представител на Окръжна прокуратура - Враца, и Вас – медиите. Чрез Вас хората получават информация. Поради това ценя труда Ви и се старая да предоставям коректни данни, за да може обществото да е наясно със случващото се по съответните казуси. Дадените през изминалите месеци брифинги целят създаване на среда, в която хората да знаят какво правим, какви са предприеманите от нас действия. Вярвам, че именно по този начин се гради доверието към нас като институция, към нашата работа. Знам, че процесът е труден, но целта ми е да съобщаваме на медиите само точна, проверена и потвърдена информация.

Прокурорите от окръжната и районната прокуратури в гр. Враца подкрепиха протеста на държавните обвинители срещу промените, готвени от 45-ото Народно събрание. Бихте ли уточнили срещу какво беше организиран вашия мълчалив протест?

Знаете, че такива събирания пред съдебните палати са били направени от колегите ми в цялата страна. Прокуратурата има активна позиция. Казах го и пред Вашите колеги – нашата основна идея с това събиране беше да покажем, че настояваме прокуратурата да продължи да бъде неделима част от независимата съдебна система. Знаете, че в общественото пространство се споделят идеи в противоположната посока. Успоредно с това заявихме подкрепа за колегите си от специализираното правосъдие, не само прокуратура, но и съд. Важно е да припомним, че именно там успяха да получат осъдителни присъди множество лица, които участваха в организирани престъпни групи. Знаете, че лица от нашия регион, сред които бивша адвокатка и нейната дъщеря бяха признати за виновни и получиха ефективни наказания. Не бива бързо, без никакви анализи и обсъждания да се пристъпва към закриване на изградени с голям труд структури. Дядо ми казваше, че е лесно да разрушиш, а е трудно да съградиш. С лека ръка се иска разрушаване на работещи звена на държавата, което пак повтарям, считам за отстъпление от поетите ангажименти на страната ни в напредъка ни по Механизма за сътрудничество и проверка в областта правосъдие и вътрешни работи.

Разделението на властите е ключов и основен принцип в демократичната правова държава. Неговото отстояване, вкл. по отношение мястото на прокуратурата е същностно важен за свободата на всеки един гражданин. Много хора, вкл. ваши колеги ме питат кое ще бъде различното, ако прокуратурата стане част от изпълнителната власт. Ще ви дам един пример. Преди няколко дни споделихме пред вас – медиите, за две лица, които бяха привлечени от РП - Враца в качеството на обвиняеми за извършени престъпления по чл.167, ал.2 от Наказателния кодекс. Те бяха обвинени, че са предлагали на различни лица имотна облага с цел да ги склонят да гласуват за определена политическа партия на изборите за народни представители на Република България, проведени на 4 април Касае се за лица, участвали в т.нар. „купуване на гласове“ за бивша управляваща партия. Нека Вашите читатели помислят над въпроса - ако наблюдаващият районен прокурор, който сега е избран от колеги професионалисти във Висшия съдебен съвет, вместо това бе назначаван или освобождаван от изпълнителната власт, контролирана от съответна управляваща партия, щеше ли да има увереност, че при съвестно изпълнение на служебните си задължения нямаше да има някакви негативни последици? Конституционните гаранции за работата на прокуратурата са именно в тази насока – без значение кой нарушава закона, при данни за престъпление да се ангажира наказателна отговорност срещу него, със съответните гаранции за работата на магистратите – следователи, прокурори и съдии.

Затова призовавам нашите съграждани, с оглед предстоящите избори за парламент, да бъдат активни. Нека сигнализират прокуратурата при всяко съмнение за нарушаване на избирателните права. На предходните избори доказахме, че сме безкомпромисни с нарушителите на избирателните права, без значение „в полза“ на коя политическа сила действат. Важно е да се знае, че във всяко териториално отделение при Районна прокуратура – Враца, в деня преди изборите и в изборния ден, ще има дежурен прокурор. Такива ще има и в Окръжна прокуратура – Враца. Никой не бива да има съмнение в това, че всеки, който нарушава закона, ще бъде подведен под отгово