България

Кашкавал с нишесте измести палмата

  18.05.2021 13:11             
Кашкавал с нишесте измести палмата

Кашкавал като гума, приготвен от заготовки, съдържащи технологични добавки и нишесте, пробутват някои от магазините. Това съобщи пред „Телеграф“ биологът д-р Сергей Иванов.

Това реално не е кашкавал в смисъла, който влагаме в тази дума, макар да го продават като такъв. Не отговаря и на стандарта за този продукт и не е ясно дали съдържа мляко, обясни той.

Готовите заготовки се внасят от чужбина. Те съдържат нишесте и технологични добавки, известни като Е-та. Накрая продуктът се продава по 10 лева за килограм, въпреки че цената на истинския кашкавал няма как да падне под 13-15 лева.

За първи път го засякохме преди около 3 г. Но сега този продукт вече се предлага все по-масово, каза още д-р Иванов.

Същевременно сиренето с палма губи все повече привърженици Една от вероятните причини за това е, че цената му расте, тъй като поскъпва и основната суровина за направата му – палмовото масло.
Ако допреди няколко години нелоялната търговска практика беше с палмата, сега тя е със водата, коментира Сергей Иванов. Той припомни изследване на асоциация „Активни потребители“, което откри до 78% съдържание на вода в някои видове сирена при изискване по Български държавен стандарт до 54%. Има и междинни варианти – т.нар. „бързозрейки“ с около 60% вода.

Справка в бюлетините на Държавната комисия по стокови борси и тържищата показва, че имитацията на сирене с палмово масло поскъпва

В началото на 2020 г. ментето е струвало 2,79 лева за кило на едро, за да стигне в средата на миналия май 3,26 лв./кг. Цената продължава да расте и към момента е вече 3,60 лева за килограм.

В същото време тенденцията е обратна при истинското сирене и кашкавал – тяхната цена през последната година е леко надолу.

Килограм сирене на едро се продава към момента за 6,79 лева, сочи бюлетинът на ДКСБТ. В края на април миналата година цената му е била 6,95 лева. Подобна е тенденцията и при кашкавала. Средната му цена на килограм на едро е паднала в последната година от 11,16 лева на 10,87 лева.

От началото на пандемията се наблюдава интересна тенденция – при всеки локдаун и затваряне на заведенията, цените на истинското сирене тръгват нагоре. Това коментира шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Според него това сочи, че в заведенията за обществено хранене масово се предлага продукт с растителни мазнини. Така, когато се затворят заведенията, теглото на истинското сирене в търсенето се увеличава, а палмата остава по рафтовете и складовете.

Хората промениха предпочитанията си и търсят все по-качествени и български продукти, каза още Владимир Иванов. Той смята също и че качеството на предлаганата стока също се е увеличило. По думите му сирене между 7 и 12 лева в магазина е със спорно качество. А хубавото е над 12 лева килото. Не е възможно под тази цена да си покриеш разходите, данъците, пък да имаш и печалба, посочи Иванов. Според него хубавото отлежало сирене може да излезе по-изгодно, ако на евтиното и воднисто му се махне водата.

Олиото поевтинява от септември

По време на пандемията не се наблюдаваха сътресения на пазара на хранителни стоки, заяви шефът на ДКСБТ Владимир Иванов. Единствената стока, чиято цена значително хвръкна нагоре, е олиото. Причината обаче е лошата реколта заради сушата, както у нас, така и в чужбина. Цената му на едро вече стигна 3,16 лева за литър, а в някои по-малки квартални магазинчета удари и 4 лева на дребно, за което „Телеграф“ писа. За сравнение, преди година по същото време литърът на едро се е продавал за 2,07 лева.

След края на август, когато се излезе новата реколта слънчоглед, цената постепенно ще започне да пада, смята шефът на ДКСБТ.

В същото време цената на свинското, която се повиши преди две години заради Африканската чума по свинете и свиване на поголовието в Китай, намалява. Причината е свръхпредлагане заради затварянето на китайския пазар за продукцията на някои основни европейски производители, сред които Германия, заради открити случаи на чумата.

Една от стоките, които са поевтинели най-много, пък са лимоните. Тяхната цена скочи драстично в началото на пандемията, тъй като много гора ги изкупуваха с цели щайги, защото вярваха, че цитрусите ще им помогнат да си вдигнат имунитета срещу вируса. Миналия май цената на едро на лимоните удари 3,51 лева, докато сега тя е паднала на 1,94 лева.