Събития

Десетки се включиха във велопоход в крайдунавския парк

  15.05.2021 18:00             
Десетки се включиха във велопоход в крайдунавския парк

Десетки видинчани, по-голямата част от тях деца и младежи, се отзоваха на призива на Община Видин и в съботната сутрин се събраха при розариума до крепостта „Баба Вида“, за да изминат с велосипед или тротинетка маршрута до Колодрума. Така Общината се включи в инициативата Световен ден на предизвикателството, чиято цел е да насърчи физическата активност, като важно условие за здраве и дълголетие.

Официалният старт даде заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова. С много настроение и заредени с енергия, участниците потеглиха по трасето към финала. Благодарение на добрата организацията и проведения предварителен инструктаж, събитието премина без инциденти и всички благополучно достигнаха крайната точка.

„Изключително ми е приятно от името на кмета на Видин д-р Цветан Ценков и лично от свое име да ви поздравя и ви благодаря, че днес бяхте част от това незабравимо спортно събитие“, каза в приветствието си заместник-кметът. Тя изрази радостта си, че Общината успешно се е включила в инициативата Световен ден на предизвикателството, с което подарява на видинчани чудесен спортен полуден. „Пожелавам на всички вас да не спирате да отправяте спортни предизвикателства към себе си, да бъдете здрави, да бъдете жизнени. Спортувайте, забавлявайте се във всеки един момент, когато ви се отдаде възможност“, призова Борисова. И отбеляза, че спортът е не само забавление и здраве, но и обединява всички хора, без значение пол, раса, националност: „Гледайки какво се случва по света, днес Община Видин отправя и послание за мир. Нека 21 век бъде век без войни“.

След кратката официална част дойде дългоочакваният момент – томболата с награди, осигурени от Общината. Най-малкият участник във велопохода – 4-годишният Николай Живков, изтегли жребия. Голямата награда – велосипед, спечели Даниел Панцев, на 14 години, ученик в СУ „Св. св. Кирил и Методий“. С нови тротинетки пък се сдобиха 11-годишният Алекс Кечашки и връстникът му Давид Стоянов, и двамата възпитаници на ППМГ „Екзарх Антим I“.

Световният ден на предизвикателството се организира от Българска федерация спорт за всички, с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта и се провежда за 28-ми път. Той е част от Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР’2021 – 2024”, както и е кампания от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА. Целта на инициативата е да насърчи и популяризира системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората.