Събития

Подготвят тържество за 130-годишнината на видинския театър

  07.05.2021 19:00             
Подготвят тържество за 130-годишнината на видинския театър

Навършват се 130 години от построяването на сградата на видинския драматичен театър, която е първата в страната. Годишнината ще бъде отбелязана с голямо тържество, обясни директорът на театъра Дейвид Славчев.
"Това е много важна годишнина и според мен това не е само за видинския драматичен театър, а вероятно за цяла България, тъй като във Видин хората знаят, че това е първата сграда, построена за театър след Освобождението, но много хора из България въобще нямат понятие за това. А това  е нещо, с което Видин може да се гордее, още повече с факта, че сградата е построена със средствата на обикновените хора и това е нещо, с което наистина трябва да се гордеем, освен че сме първи. И ми се ще някак си да направим така, че всички да разберат. Затова ще направим много сериозна подготовка, това ще се случи в края на годината, ще бъде голямо тържество. Надявам се по този начин да чуят и повече хора за този факт", каза Славчев пред Радио "Видин".
По време на честването ще бъде представена книга за историята на драматичния театър във Видин. В отбелязването на годишнината ще бъдат поканени да участват всички културни институции в града, добави Дейвид Славчев.