Здраве Свят

Пандемията по света – какво се случи през седмицата

  07.05.2021 13:10             
Пандемията по света – какво се случи през седмицата

Въвеждането на здравни паспорти и идеята за отпадане на патентите на ваксините срещу ковид бяха тази седмица двете основни теми в редица страни по света, които се състезават с времето, за да сложат край на здравната и икономическа криза, предизвикана от пандемията от ковид, пише БТА в обзор на пандемията за седмицата.

АВСТРИЯ обяви в сряда, че иска да въведе от 4 юни електронни пропуски, удостоверяващи, че дадено лице е имунизирано, тествано или излекувано от ковид. Тези удостоверения ще се генерират чрез кюар (QR) код, който ще бъде качван в мобилните телефони. В страната е в сила локдаун, заради което развлеченията и пътуването са невъзможни. Хотелите не приемат туристи, ресторантите и баровете продават храна и напитки само за вкъщи или правят доставки по домовете, с изключение на една провинция. Наложена е забрана за приемане на полети от Южна Африка, Индия и Бразилия. Отворени са магазините, музеите, библиотеките и зоопарковете. Всички останали културни и развлекателни институции като театри, кина, фитнеси, басейни и увеселителни паркове са затворени, няма и големи прояви като концерти. На фризьор и подобни услуги се ходи само с отрицателен тест за коронавирус. Има вечерен час от 20 до 6 часа. На обществени места е задължително носенето на маски клас ФФП2.

Здравните власти в ГЕРМАНИЯ съобщават за трайно понижение в броя на новозаразените с коронавирус, което може да е знак, че ваксинационната кампания в страната дава резултати. Броят на новозаразени на 100 000 души за седемдневен период е паднал до 132,8 спрямо 160,6 преди седмица. Към днешна дата в Германия са ваксинирани с две дози ваксина срещу коронавирус 7,15 млн. от общо 83 млн. души или 8,6 на сто от населението. От 24 април в областите с висока заболеваемост от ковид влeзe в сила вечерен час между 22:00 ч. и 5:00 ч.. Той важи за регионите, в които през последните три дни са регистрирани над 100 новозаразени на 100 000 души. По време на вечерния час гражданите не могат да излизат от домовете си освен по неотложни причини. Сред общите ограничителни мерки при надвишаване на граничната стойност са задължителното носене на маска ФФП2 в обществения транспорт и ограничаването на контактите до един човек от друго домакинство. В магазините за стоки, които не са от първа необходимост, се влиза само след представяне на негативен тест за коронавирус и при предварителна заявка. Затворени са театри, опери, кина (освен тези на открито), музеи, галерии, клубове, ресторанти и кафенета. Външните части на зоологически градини и ботанически градини са достъпни при представяне на отрицателен тест.

ДАНИЯ обяви във вторник нови етапи в отмяната на своите коронавирусни ограничения, благодарение на поставената под контрол епидемиологична ситуация и датския санитарен паспорт, един от първите въведени в Европа. Освен вече обещаното отваряне на киносалоните и театрите, вчера отвориха врати и фитнес залите, които ще може да се посещават при представяне на "коронапропуск", санитарен паспорт, с който се удостоверява, че носителят е ваксиниран или има отрицателен тест за коронавирус, направен преди по-малко от 72 часа, или наскоро е преболедувал вируса. Баровете и ресторантите вече приемат клиенти при представяне на санитарния паспорт и вече не са задължени да приемат клиенти единствено с предварителна резервация. Пътуващите за Дания от държави с "оранжев" код, сред които и България, трябва да представят негативен тест за коронавирус, направен в рамките на 24 часа, преди да се качат на самолета; да имат документи, доказващи "уважителна" причина за влизане в Дания (отнася се за чужденци, които нямат право на постоянно пребиваване в Дания); и да се самоизолират за период от 10 дни след пристигане в Дания. В 5,8-милионната страна напълно ваксинирани срещу коронавирус са 740 хиляди души или 12,7 процента от населението.

Епидемиологичната ситуация във ФРАНЦИЯ бавно се подобрява. Всички показатели за разпространението на новия коронавирус - индекс на заразяване, брой новозаразени, процент положителни проби от броя на тестовете - са благоприятни. От средата на миналата седмица се регистрират между 20 000 и 30 000 новозаразени дневно, далеч по-малко от периода между края на март и средата на април, когато бяха между 40 000 и над 50 000. Така и обаче не беше достигнат прагът от 5000 новозаразени дневно, който правителството беше заложило за отмяна на локдауна в средата на декември. Франция ускорява ваксинационната си кампания, като от сряда всички пълнолетни ще могат да си запишат час за ваксинация, стига да има дози на разположение. Според новия план хората ще могат да проверяват онлайн дали на следващия ден ще има налични дози в близост до дома им и дали има възможност за резервиране на час. Ако отговорът и на двете е "да", всички пълнолетни без ограничение по възраст ще могат да се запишат за ваксинация. В цяла Франция има вечерен час. Баровете, ресторантите, културните обекти и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, са затворени. Всички пътувания от страни извън ЕС са забранени, освен по неотложни причини. Пристигащите от ЕС трябва да представят отрицателен писиар тест с изключение на трансграничните работници.

До 31 май важи забрана за пътуване със самолет до ИСПАНИЯ по неоснователни причини от страни извън ЕС и Шенгенското пространство. На 1 май границата с Португалия бе отворена. Седемнайсетте автономни области сами решават какви ограничителни мерки да въвеждат. Седемдневната заболеваемост в Испания тази седмица е с около 2000 случая по-малко, отколкото в предходната. Към момента са поставени 17,9 млн. дози ваксина, напълно ваксинирани са 5,7 млн. души или 12,1 процента от населението. Испания реши да удължи периода между двете дози на ваксината на "АстраЗенека" на 16 седмици за хора под 60-годишна възраст, което е над максималния срок от 12 седмици, предвиден от производителя.

Всеки над 50-годишна възраст във ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ще може да си постави трета доза от ваксина срещу коронавирус през есента. Целта е пълното изкореняването на инфекцията до Коледа. Напълно ваксинирани до момента са около 16 милиона или около 24 на сто от населението на страната. Само в два дни от изминалата седмица новите случаи на коронавирус са надхвърлили 2000, а само в един ден смъртните случаи са надхвърлили 20. Няма забрана за влизане в страната за пристигащите от България лица. Българските граждани, които през последните 10 дни преди пътуването им до Обединеното кралство, са посетили или преминали през държава от британския червен списък, няма да бъдат допуснати в Обединеното кралство, освен ако нямат британско или ирландско гражданство или право на пребиваване във Великобритания. Във всичките 4 области - Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия - са отворени ресторантите, но те могат да обслужват клиенти само в откритите си части. Всички магазини, фризьорските салони и фитнесите работят. Може да се пътува свободно между Англия, Шотландия и Уелс (но не и Северна Ирландия).

ПОРТУГАЛИЯ отмени задължението за 14-дневна карантина за пристигащи от България за периода от 1 до 16 май. Остава обаче ограничението пътуванията да са само по наложителни причини - професионални ангажименти, с учебна цел, събиране на семейства, по здравословни и хуманитарни причини. Всички пътници, независимо от гражданството си, пристигащи в континенталната част на Португалия, трябва да представят преди качване в самолета отрицателен писиар тест, извършен до 72 часа преди полета. Изключение от това изискване се прави за деца до 24-месечна възраст.

САЩ подкрепиха инициативата на Световната търговска организация за временна отмяна на патентните защити на ваксините срещу коронавирус. Привържениците на този ход казват, че това ще доведе до увеличаване на световното производство на ваксини, но то среща отпора на фармацевтичните компании, които искат да опазят интелектуалната си собственост и приходите си. Съединените щати са на първо място в света по брой на доказаните коронавирусни инфекции (над 36 милиона) и по смъртни случаи (около 580 хиляди). САЩ са и сред водещите страни по ваксинация - там са поставени цели 250 милиона дози, а напълно ваксинираните са 107 милиона или една трета от населението.

Броят на тежко болните пациенти с коронавирус в ИЗРАЕЛ намаля във вторник до под 100 души за пръв път от около 10 месеца. Това до голяма степен се дължи на успешната ваксинационна кампания, която започна на 19 декември и броят на инфектираните и болните намалява драстично от около три месеца. Израел е абсолютният световен шампион по ваксиниране - над 50 процента от 9-милионното население на страната са напълно ваксинирани. Повечето ограничения за възпрепятстване на разпространението на вируса в страната бяха вдигнати.

ИНДИЯ прехвърли прага от 20 милиона случая на коронавирус от началото на пандемията. Болниците изнемогват заради наплива на пациенти и изпитват недостиг на кислород, медикаменти и легла, въпреки че редица страни изпратиха в последните дни помощи на Индия. През последната седмица в страната ежедневно има по 300-400 хиляди нови случая дневно, което е значителен ръст спрямо предходните и се дължи на по-заразния местен вариант на вируса. Напълно ваксинирани са само 2,2 процента от от общо 1,3 милиарда население.

ЧИЛИ е в извънредно положение до края на юни. Регистрираните случаи на коронавирус там са над 1,2 милиона. В сила е вечерен час за цялата страна от 21 ч. до 5 часа. За всички пристигащи има задължителна 10-дневна карантина, без възможност за освобождаване. Първите 5 дни трябва да бъдат прекарани във временен хотел, като лицето си плаща престоя. Ако неговият писиар тест, направен при пристигането, е отрицателен, ще може да прекара останалите 5 дни от задължителната карантина в дома си. Чили е един от световните лидери във ваксинационната кампания - там са поставени вече 15,1 млн. дози, 6,9 млн. души са напълно ваксинирани, което е 36,4 процента от населението.

В ЮЖНА АФРИКА са регистрирани общо близо 1,6 коронавирусни инфекции, от които активните случаи са около 80 000, а смъртните случаи са приблизително 350 000. Епидемичната обстановка изглежда до голяма степен овладяна след пика в началото на годината, дължащ се на местния вариант на коронавируса. Ваксинираните обаче са под 1 процент.

На Балканите:


Кафенетата и ресторантите в цяла ГЪРЦИЯ подновиха работа след шестмесечно затваряне. Те имат право да обслужват клиенти само в откритите си пространства.

Повторното отваряне на ресторантите става при строги мерки: служителите трябва да си правят тестове веднъж седмично и да носят маски. Максимум шест души могат да бъдат настанени на маса и то само във външните части на заведенията. Ресторантите и кафенетата трябва да затварят в 23 часа, за да спазят вечерния час.

Гърция предвижда да похарчи 11,6 милиарда евро тази година, за да компенсира ефектите на пандемията, след като миналата година похарчи 24 милиарда евро.

Правителството залага главно на туристическия сезон, започващ на 15 май, за да даде тласък на икономиката. Повече от една четвърт от всички приходи в бюджета идват от туризъм.

От понеделник началните и средните училища в Гърция отново отварят врати, като учениците и учителите ще могат да присъстват след задължително самотестване.

Темпът на гръцката национална програма за имунизация против коронавирус се ускорява, целта е цялото възрастно население да се ваксинира до юли, съобщи гръцкият министър на здравеопазването Василис Кикилиас. Очаква се през май да бъдат поставени около 2,3 милиона дози ваксина, с което до края на месеца ще бъде надхвърлен броят пет милиона дози, каза министърът. Нямаме проблем с доставките на ваксина, подчерта той.

От сряда в Гърция започна прилагането на еднодозовата ваксина на Джонсън и Джонсън.


В ТУРЦИЯ до 17 май е в сила триседмичен национален локдаун, най-дългият в страната от началото на пандемията. Поради силно увеличаващия се брой на новозаразените през последната седмица бяха въведени още по-строги мерки. С цел да се предотврати струпването на хора в магазините от 7 май в магазините се разрешава само продажбата на основни хранителни стоки, продукти за лична хигиена, храна за животни и козметични продукти (без парфюми и гримове). Освен забраната за продажба на алкохол, въведена миналата седмица, се забранява и продажбата на техника, играчки, канцеларски материали, облекло, аксесоари за коли, съдове, градински аксесоари.

Целта е броят на заразените да спадне от сегашните 400 на 100 000 души до 100 на 100 000 след Рамазан байрама (броят на новозаразените трябва да спадне под 10 000 души дневно).

КОВИД-19 в момента е силно разпространен сред младите хора и децата, отчитат експерти и посочват, че е необходимо да се ваксинират лицата под 18-годишна възраст, които са 20 процента от населението в Турция.

Продължава процесът на ваксинация в страната, договарят се нови доставки. Първата партида руска ваксина Спутник V срещу КОВИД-19 се очаква да бъде доставена в Турция този месец, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа. Министърът не уточни какво количество ваксини ще съдържа първата пратка, но допълни, че с Русия са договорени 50 млн. дози ваксини, които ще бъдат доставени в срок до 6 месеца.

По думите му Турция е договорила общо 240 млн. дози ваксини. 100 млн. дози са от китайската компания Синовак. Заради отлагане на доставките от китайска страна се появиха твърдения, че няма достатъчно ваксини.

Междувременно бяха доставени 4.5 млн. дози от германската ваксина Пфайзер/Бионтех, от която са били договорени 30 млн.дози.

До момента в Турция са поствени над 24,4 милиона дози ваксина срещу КОВИД-19, като над 10 милиона души са получили втората доза от ваксината, а близо 14,4 милиона души - само първата доза.


По препоръка на Комисията за заразни болести, заради стихването на епидемията от Ковид-19 в РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, правителството в Скопие реши полицейският част от сряда да започва вместо от 21 часа в 23 часа и да продължава до 5 часа сутринта. Общественият транспорт в страната вече се движи до 23 часа. Правителството реши още ресторантите да бъдат отворени до 22.30 часа, като работят само откритите тераси и градини.

Комисията за заразни болести предложи и правителството прие въвеждането на мярка за задължителна самоизолация за срок от 14 дни за всички лица, македонски граждани и чужденци, които пристигат от Индия и Бразилия с цел предотвратяване на разпространението на новите щамове на КОВИД-19.

Премиерът Зоран Заев се ваксинира в четвъртък с препарата на Синофарм. Досега в страната с една или две дози са ваксинирани 92 253 души.


В СЪРБИЯ бяха открити пунктове за ваксинация в търговските центрове, в които всеки, който иска да се ваксинира, може да го стори без предварително записване и да избере някоя от ваксините, които са на разполагане. За допълнителна мотивация първите 100 граждани, които решат да се ваксинират, получават ваучери на стойност около 25 евро, които да похарчат в търговския център. Още по-силни стимули предложи президентът Александър Вучич - освен предвидената по-рано помощ, всички граждани над 16-годишна възраст, които са се ваксинирали или ще се ваксинират до 31 май с една или с две дози ваксина, ще получат 3000 динара /около 25 евро/, платено лечение и сертификат, за да могат да пътуват.

Досега са поставени над три милиона и 600 000 дози ваксина, а две дози са получили 1 604 760 граждани. Почти половината от жителите на Белград са получили втора доза ваксина, съобщават здравните власти.

Гражданите имат на разположение четири ваксини - на Пфайзер/Бионтех, Спутник АстраЗенека и Синофарм.

От петък, 7 май, са отворени затворените части на ресторантите и кафенетата. Те ще работят до 22.00 часа при капацитет 50 процента на закрито и спазване на епидемиологичните мерки, без музика, и на разстояние между хората от метър и половина - два метра. Нощните клубове остават затворени. Остава в сила забраната да се събират повече от пет души.


Заболеваемостта от КОВИД-19 в РУМЪНИЯ намалява, за 14-дневен период на национално равнище нивото на заболеваемост е паднало до 1,65 случая на 1000 души население. Според данни от 6 май 36 от общо 42 окръга в страната попадат в т. нар. "зелена зона", т.е. нивото на заразяване е под 1 на хиляда жители. Букурещ и пет окръга са в "жълтата зона" (ниво на заразяване е между 1 и 3 на хиляда) и нито един не попада в "червената зона" с над 3 случая на 1000 души. Това позволява смекчаване на някои от ограничителните мерки. Залите за спектакли и вътрешните помещения на ресторантите в Букурещ вече работят на 30 процента от капацитета си, обяви префектът на Букурещ Алин Стойка.

Ресторантите, магазините и залите за спектакли ще работят до 21.00 ч. Вечерният час от 22.00 ч. до 5.00 сутринта остава в сила.

На 6 май Румъния превиши 100 000 ваксинации в рамките на един ден, съобщи премиерът Флорин Къцу. До момента в страната са поставени 5 688 721 дози ваксина на 3 491 189 души, като 1 293 657 души са получили първата доза, а 2 197 532 - и двете дози. От вторник, 4 май, страната започна да прилага и ваксината на Джонсън и Джонсън.

В Букурещ от днес започва тридневен "ваксинационен маратон", по време на който 50 ваксинационни пункта ще работят денонощно, а желаещите да се имунизират ще могат да го направят без предварително записване.


Първата партида с ваксини по програмата "ЕС в подкрепа на здравето" (EU4Health) пристигна тази седмица в БОСНА и ХЕРЦЕГОВИНА. На летището в Сараево бяха доставени 10,5 хиляди ваксини на компанията Пфайзер/Бионтех.

В рамките на програмата EU4Health с посредничеството на Австрия се планира в Босна и Херцеговина да бъдат изпратени общо 214 хиляди дози ваксини на Пфайзер/Бионтех и 380 хиляди дози на АстраЗенека (от Полша).

Въпреки строгите ограничения, въведени в страната за борба с коронавируса, ситуацията остава сложна. Същевременно правителството на Мюсюлманско-хърватската федерация в Босна и Херцеговина реши да съкрати полицейския час в от четвъртък, 6 май, с два часа и вместо от 21 часа, той започва в 23 часа и продължава до 5 часа сутринта. Това стана по предложение на Кризисния щаб, който отчете подобряване на епидемиологичната ситуация на територията на федерацията.

Решено бе и да се увеличи разрешеният брой на гостите в заведенията за хранене на открито до 30 души. Одобрено е предложението Центърът за психично здраве да бъде поставен изцяло в служба на защита на психичното здраве на населението.

От миналата седмица в Мюсюлманско-хърватската федерация вече не е задължително носенето на маски на открито.


Разхлабването на епидемичните мерки в СЛОВЕНИЯ продължава, от миналата седмица се разрешава работата на някои образователни и консултантски учреждения, на заведения за хранене и туристически обекти, но само в жълтата зона - Помурието, Корушка, централна Словения, Обално-кранския регион.

Разрешени са посещенията в немедицински терапевтични служби при представяне на отрицателен тест на коронавирус.

Нощните клубове, баровете и дискотеките остават затворени. В регионите в жълтата зона е разрешено посещението в магазини и в бизнес сгради при спазване на определената дистанция - един човек на 20 квадратни метра.

На баровете и ресторантите е разрешено да посрещат гости на терасите и в градините си при спазване на определено разстояние между масите и при ограничен брой клиенти.

Най-новите мерки ще бъдат в сила до 9 май, когато правителството отново ще вземе решения за рестрикциите въз основа на актуалната епидемиологична ситуация.

От понеделник започва ваксинирането на гражданите под 50-годишна възраст, съобщи премиерът Янез Янша. Координаторът на правителството за ваксинацията Йелко Кацин съобщи, че Словения има на разположение най-малко 450 000 дози четири вида ваксини против коронавирус за май, което ще ускори процеса на ваксинация.

Досега са ваксинирани 16,3 процента от възрастовата група от 50 до 54 години и 23,3 на сто от хората на възраст от 55 до 59 години.

По данни на словенския Национален институт за обществено здравеопазване общо 449 477 души са ваксинирани поне с една доза ваксина против коронавирус.


Третата вълна на епидемията от коронавирус в ХЪРВАТИЯ завърши, обяви

директорът на Хърватския институт за обществено здравеопазване Крунослав Цапак.

"Епидемията не е свършила, свърши третата вълна, която може да има в опашката си известни вариации на броя на новозаболелите", уточни той.

Цапак каза това във Вировитица, където присъства на откриването на първия в Хърватия драйв-ин пункт за ваксинация.

Хърватия си е поставила срок до края на юни да използва два милиона дози ваксина и дотогава ще ваксинира около 55 процента от населението. Започва и засилена ваксинация във всички хърватски области.

Ръководителят на Националния съвет за гражданска защита Давор Божинович каза, че дневният брой на новите случаи на КОВИД-19 намалява. "Имаме причини за оптимизъм, но само ако спазваме мерките, насочени към защита на хората", каза Божинович.


Тази седмица в ЧЕРНА ГОРА започна масовата ваксинация против КОВИД-19. Около 10 000 души, или 1,5 процента от населението на Черна гора, са били ваксинирани срещу КОВИД-19 във вторник, първия ден от масовата ваксинация в страната и според черногорското здравно министерство това е европейски рекорд в броя на ваксинираните за един ден спрямо броя на населението.

В страната пристигна първата доставка на ваксина от Пфайзер/Бионтех, финансирана от ЕС. От началото на май до август в Черна гора ще бъдат доставени общо 42 000 дози от препарата на Пфайзер/Бионтех. Доставките ще бъдат финансирани от пакета финансова помощ на стойност 70 милиона евро, приет от Европейската комисия през декември 2020 г. Миналия уикенд пристигнаха 200 000 дози от китайската ваксина Синофарм.

Гражданите могат да избират сред достъпните за момента ваксини, а хронично болните ще бъдат ваксинирани с препарата, препоръчан им от личните им лекари.

Броят на активните случаи на коронавирус в страната намаля рязко, след като властите наложиха строги ограничения в средата на март, като затвориха училища, заведения, спортни зали и търговски центрове. В резултат за по-малко от пет седмици броят на активните случаи спадна от около 10 000 до малко над 2000.

Черна гора смекчи значително ограничителните мерки, запазвайки само задължителното носене на маски на открито, забраната за публични събирания и полицейския час от полунощ до 5.00 часа.


Намалява броят на заразените с КОВИД-19 в АЛБАНИЯ. В понеделник в страната бе регистриран най-малък брой новозаразени от април 2020 г. насам. Епидемиологичната ситуация в Албания се преценява като стабилна, броят на заболелите и хоспитализирани лица намалява, съобщи министърът на здравеопазването Огерта Манастирлиу. Досега са ваксинирани 537 000 души, допълни министърът, но призова гражданите да останат предпазливи.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей достави тази седмица първата пратка от 145 000 ваксини на Пфайзер, обещани на Албания като дарение от ЕС.

Албания отмени 14-дневната карантина за гражданите на Република Северна Македония и Гърция, които пристигат в страната.