България Избори

При новите консултации: Камелия Нейкова от ИТН ще е новият шеф на ЦИК

  07.05.2021 10:37             
При новите консултации: Камелия Нейкова от ИТН ще е новият шеф на ЦИК

"Има такъв народ" предложи Камелия Нейкова за шеф на ЦИК. Това стана по време на новите консултации с партиите при президента Румен Радев. Номинацията й събра подкрепата на останалите формации.

До тук се стигна, след като преди ден от ГЕРБ-СДС оттеглиха единствената кандидатура за председател на ЦИК  – Красимир Ципов. Причината за решението е подозрението, че опонентите им готвят капан и са влезли в „престъпен сговор“.  Така топката се озова отново при президента.

В началото на разговорите Радев поздрави ГЕРБ и по-конкретно Десислава Атанасова за усилията да наложат Ципов за шеф. Точно така трябвало да се бори един лидер на партия, каза той. По думите му обаче симпатизантите на ГЕРБ били предадени от Бойко Борисов, който абдикирал. Сега очаквал отговорност от някоя от малките партии, които да не се води от тесни партийни интереси и да се избегне хаоса, в които се влиза след оттеглянето на Ципов.

На свой ред Десислава Атанасова от ГЕРБ поясни, че са оттеглили името на Ципов по негова молба. Определи като некоректни твърденията за безотговорност. Поясни, че на масата имало партии, които са върнали мандата за кабинет дори без да предложат състав. Само ГЕРБ направило това. По същия начин направили и за шеф на ЦИК. Той обаче ще трябва да носи отговорност за ИК, който има протовоконституционни текстове. Затова сега предлагат Димитър Димитров за зам.-шеф на комисията.

Тошко Йорданов от ИТН поиска да благодари на Борисов, защото показал, че "демокрацията не струва пет пари". "Вкарвате ни в лек абсурд, защото всички тук се подписаха под протокол от предишната срещата. Искате сега да се откажем от този протокол. Логиката изисква да е от вашата група", каза Йорданов. ИТН призова ГЕРБ да посочи за шеф някои от другите си кандидати.

Иван Иванов от БСП пак застъпи тезата им, че е неприемливо ГЕРБ да оглави ЦИК, но след като процедурата вече е минала, действията им били опит за саботиране на изборния процес. Също призова ГЕРБ да издигнат кандидат. "Голямата отговорност за случващото се лежи върху тях", каза Иванов. Поясни, че имат решения на техните органи в БСП да не излъчват лице за шеф на ЦИК.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на свой ред поясни, че ситуацията е странна. Определи като притеснителни мотивите, с които се оттегля кандидатурата на Ципов. Напомни, че ЦИК е колективен орган, който трябва да изпълнява закона. ДПС щели да се съгласят с каквито и да било предложения за шеф и добави, че ЦИК можело да функционира и без председател.

Христо Иванов от ДБ поясни, че миналия път обсъждали принципа, че най-голямата партия има право да оглави ЦИК. "ГЕРБ твърди, че има определени права, защото са получили най-голям изборен резултат", каза той. Поясни, че нямало лични нападки срещу Ципов. По думите му това, че една партия има най-много гласове, не означава, че с нея може да се работи. "Диалог не може да има на всяка цена", каза Иванов и добави, че ГЕРБ се опитват да създават хаос. По думите му имат двама кандидати за членове, но нито един от тях не отговаряли за изискванията за шеф, защото не са юристи. Именно затова очакват някоя от другите партии да издигнат такава.

Мая Манолова от ИМВ заяви, че оттеглянето на Ципов било с разрез с правилата, въпреки че кандидатурата му била неподходяща. ГЕРБ предлагали зам.-шеф извън всякакви срокове. Обвини ГЕРБ, че щели да направят всичко възможно да саботират изборите. "Ако депутатите от ГЕРБ са заложници на своя лидер, то останалите в НС не са длъжни", каза тя. Отново поясни, че ГЕРБ целят да бламират изборът на състав на ЦИК. Неуважението към правилата трябва да бъдат санкционирани, каза тя.

Радев пък помоли за толерантен дебат и добави, че работата тук е организационна.

Атанасова заяви, че не желае да влиза в тона на опонентите. Напомни, че Слави Трифонов не се е появявал в НС. ГЕРБ по традиция, като първа сила, е имала право и на шеф на НС , но това не било подкрепено. Заяви, че политическата импотентност на опонентите им излъчила кабинет. Заяви, че ГЕРБ предлагат 4 членове за ЦИК и дори не държат да имат човек в ръководството. Евгения Алексиева пък поясни, че част от партиите били подписали протокола от първите консултации с особено мнение. Затова призова останалите да излъчат име за шеф на ЦИК.

Радев заяви, че имат сериозен процедурен проблем. По думите му към ЦИК трябва да има доверие, същото важало и за кандидатите на партиите. По думите му самата партия трябвало да защитава своята номинация, а сега доверието се пропукало. Поясни, че разпределението в ЦИК се запазва. След като ГЕРБ се отказвали от шеф, то трябвало да имат поне заместник. "Не може да се абдикира съвсем", каза Радев. И попита: "Има ли партия която да прояви смелост и отговорност, която да не абдикира?".

В тази връзка ИТН попита администрацията на Радев дали ЦИК може да работи без шеф, а ГЕРБ дали искат някоя от другите партии да се откажат от заместническо място в ЦИК. Тошко Йорданов от ИТН отново обвини ГЕРБ, че нарушили процедурата и абдикират. Атанасова на свой ред поясни, че от ГЕРБ са готови  да се откажат от своето място на зам.-председател, така че тази партия, която излъчи шеф, да има и заместник в ЦИК.

Радев пък направи забележка на Йорданов да спазва тона на работа. "Разберете - няма време. Премиерът в оставка пита как трябва да стои още във властта", каза Радев. Той поясни, че не може да назначи служебно правителство, докато не решат проблема с ЦИК, още повече, че част от новите членове са и сега са част от ЦИК.

Емилия Друмева от правния екип на президента поясни, че ако не се посочи председател означава, че ЦИК трябва сама да се конституира. Само, че ИК не предвиждало това. Така назначаване на комисия без председател не било възможно. Съвсем друга била хипотезата, когато ЦИК вече е конституирана, но по различни обстоятелства шефът подаде оставка, то тогава заместниците поемат функциите му.

Радев поясни, че отговорността трябва да се приеме от всички партии в НС, които са приели ИК. Поясни, че ГЕРБ не може да неглижират закона. Атанасова на свой ред не се съгласи. Поясни, че имат желание ЦИК да заработи. Отново заяви, че причината за ситуацията е в самите текстове в ИК.

Радев на свой ред отговори, че ЦИК е надпартиен орган.

В хода на разговора Мая Манолова предложи Камелия Нейкова от ИТН да бъде издигната за шеф, за която да застанат останалите сили и даде да се разбере, че ще я подкрепят. Тошко Йорданов пък поиска мнението на останалите партии за предложението на Манолова. БСП заявиха, че биха подкрепили тази кандидатура. Мустафа Карадайъ заяви, че, ако с такива послания изпращаме представители в ЦИК, е притеснен за работата й ,както и за провеждането на едни демократични и прозрачни избори. ДБ също изразиха готовност да подкрепят името на Нейкова за шеф на ЦИК. "Принципът: "И магаре да вържеш, ще го изберат",  не може да важи.", каза Христо Иванов.

В резултат Тошко Йорданов поясни, че най-важното е да се спазват законите. Не можем да си позволим безобразното поведение на ГЕРБ, каза той. Така ИТН предложи за шеф на ЦИК Камелия Нейкова, за да докажат, че не бягат от своята отговорност.

Карадайъ поясни, че ЦИК трябва да спазва закона,а не е важно кой от коя партия е излъчен. Изпращали членове, защото са професионалисти, а не да го саботират. Нямали проблем Нейкова да бъде председател.

Така Радев заяви, че жребий няма да теглят. "Съставът е ясен", каза той. Така Камелия Нейкова ще е шеф, Димитър Димитров от ГЕРБ заместник, останалите заместници и секретар остават, както бяха излъчени първия път.  Севинч Солакова от ДПС ще е секретар, а Емил Войнов от БСП, Цветозар Томов от ДБ и Росица Матева от ИМВ останалите зам.-председатели.

За по-късно пък е предвидено изслушване на всички 15 номинирани за състава на ЦИК. В него ГЕРБ- СДС имат 4 души, ИТН и БСП са с 3-ма, ДПС и ДБ съответно с 2-ма, а ИМВ само с един. Другата седмица Радев ще подпише указа за назначаването на комисията, като той трябва да бъде обнародван на 11 май. В същия ден той трябва да издаде и другите указа - за разпускането на НС, с които указ да определи и дата за нов вот, както и този за създаването на служебен кабинет. Мотивът му е,че ЦИК трябва да има поне 60 дни да работи, за да се спазят всички срокове. Така планът е предсрочните избори да са на 11 юли.

Ето кои са кандидатите:

ГЕРБ – Димитър Димитров, Красимир Ципов, Георги Баханов и Йорданка Ганчева

ИТН - Камелия Нейкова, Елка Стоянова и проф. Любомир Гаврилов

БСП – Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева

ДПС - Севинч Солакова и Ерхан Чаушев

ДБ - Цветозар Томов и Любомир Георгиев

ИМВ - Росица Матева

 

Източник: Монитор